Novosti
PREDSJEDNIK HDZ-A O OKVIRIMA GOSPODARSKOG PROGRAMA U IZRADI

Karamarko: Moramo hitno smanjiti nered u društvu
Objavljeno 2. ožujka, 2015.

Vezani članci

PREDSJEDNIK HDZ-A ODGOVORIO PRGOMETU

Karamarko: Treba nam “drugi Domovinski rat” za svako radno mjesto

“Pametni i održivi rast te reindustrijalizacija, nova radna mjesta bazirana na znanju i inovacijama”, nabrajao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, predstavljajući osnovne okvire stranačkog gospodarskog programa u izradi na konferenciji “Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015. - 2020.” Program ekonomskog oporavka i rasta HDZ izrađuje sa stručnjacima njemačkog IFO instituta i on će, prema Karamarkovim riječima, ponuditi rješenja za izlazak iz krize.

- Konferencija je prilika da se u okviru panela i diskusija ostvari dodatna provjera osnovnih teza programa na kojem radimo i koji će ponuditi rješenja, ali i načine ostvarenja kako bi Hrvatska prestala biti zemlja slučaj - rekao je Karamarko. Kao jedan od glavnih ciljeva naveo je ostvarenje uvjeta za novo investiranje “bez kojeg gospodarski rast nije moguć, a što je i jedina barijera iseljavanju mladih”.

- Gospodarski program HDZ-a postaje jedina alternativa krizi i depresiji i jedina platforma za suradnju s Europskom komisijom na stabilizaciji hrvatske ekonomije, ali i domaćim i međunarodnim privatnim sektorom - rekao je Karamarko.

- Veća će pozornost bit će usmjerena na do danas neiskorištene potencijale: geostrateški položaj Hrvatske kao novih vrata EU, upravljanje vodama, zaštita od poplava te istovremeno potpora novoj i vrjednijoj poljoprivrednoj proizvodnji. Velika pozornost bit će posvećena i energetici - nabrojio je Karamarko i obećao kako će u programu biti jasno naznačeni instrumenti i politike za ostvarenje svega toga.

- Program pozicionira fiskalnu politiku kao stabilnu i poticajnu, a poreznu upravu kao službu koja naplaćuje poreze, ali u prvom redu savjetuje porezne obveznike kako da se snađu u šumi propisa - dodao je Karamarko.

- Naš program, s jedne strane, ima kratkoročne ciljeve, a to znači da je nužno hitno smanjiti kaos i nered u gospodarstvu i društvu koji se očituje u stalnim zakonskim izmjenama. Hrvatska mora razvijati i unaprijediti tržišno gospodarstvo, ali i skrbiti se o socijalno ugroženim - rekao je predsjednik HDZ-a. Pozvao je na nacionalni konsenzus poslodavce, sindikate i sve sastavnice vlasti.

Skup je organizirala Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Europska komisija i Zaklada “Konrad Adenauer”. Na njemu je sudjelovala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović poručivši kako se kvalitetnim mjerama može vratiti nada i optimizam građana ali i povjerenje inozemnih ulagača. I ona je upozorila na potrebu postizanja nacionalnog sporazuma oko odgovora na temeljna pitanja gospodarskog oporavka.(D.Pav.)

POSLODAVCI I SINDIKALCI ZA KONSENZUS

Poziv Tomislava Karamarka i Kolinde Grabar Kitarović na konsenzus komentirali su glavni direktor HUP-a Davor Majetić i predsjednik NHS-a Krešimir Sever. "Moramo imati konsenzus što želimo kao zemlja. Moramo biti svjesni da je stanje ozbiljno i teško, i moramo biti svjesni da bez ozbiljnog rada i promjene u svim sferama nećemo moći napraviti ono što svi očekujemo, da se počne stvarati okruženje koje će donijeti izlazak iz krize", rekao je Majetić. "Treba težiti nacionalnom konsenzusu, jer je on jedino moguć, i to ne samo poslodavaca, sindikata i vlasti, nego i ključnih političkih snaga u zemlji", kaže Sever.(MS)

Možda ste propustili...