Ekonomija
OTVOREN 20. JUBILARNI VIROEXPO

Kolinda Grabar Kitarović:
Gospodarstvo trebamo poticati na
izvoz i kada se to čini neizglednim
Objavljeno 27. veljače, 2015.
Virovitički sajam prvi put u njegovoj povijesti otvorio predsjednik države

Uz nazočnost Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, jučer je u Virovitici počeo jubilarni 20. po redu Viroexpo, međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede.

No, prvi je put da ovako visoki gost otvara ovaj sajam koji je nesumnjivo od svojih početaka iz 1996. godine s 40-ak izlagača od malog lokalnog sajma izrastao u najveći domaći regionalni sajam.

Mađarska zemlja partner

Danas na ukupnom izložbenom prostoru od 23.300 četvornih metara nastupa više od 700 izlagača iz Hrvatske i još 26 zemalja. Uobičajilo se već da sajam ima zemlju partnera, a ove je to godine Mađarska i prvi je to put da se jedna zemlja drugi put pojavljuje kao partner.

Niz novih detalja nastavljamo i činjenicom da sajam prvi put ima grad partner - to je Velika Gorica. Zanimljivo, inicijativa za ovo pokrenuta je s njihove strane, budući da je mnogo poduzetnika s područja Velike Gorice izrazilo želju nastupiti na ovom sajmu.

Ima i još jedna novost s ovogodišnjeg Viroexpa - njegov novi termin. Naime 20. jubilarno izdanje prvi se put održava u terminu krajem veljače i početkom ožujka. Organizatori su i ovaj put pozitivno reagirali na zahtjev dobrog dijela izlagača, koji su upozoravali kako je prethodni termin (kraj siječnja) zbog čestih snježnih padalina otežavao dolazak u Viroviticu. Stoga je bila jasna namjera organizatora sajma da ovo jubilarno izdanje bude – bez greške.

Povezali poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike

Dolazak hrvatske predsjednice Grabar Kitarović bio im je jasan signal da će u tome uspjeti, a to im je za svoga pozdravnog govora ona i poručila.

- Jedna od najvećih prednosti ovog sajma je to što ste uspjeli povezati poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike. To je onaj oblik zajedništva na koji sam pozivala tijekom predizborne kampanje. Naime, jasno je kako prirodni potencijali vaše županije ne smiju biti sami sebi svrha i ostati mrtvi kapital. Nužno je taj prostor otkriti, otvoriti ga kreacijama i inovacijama - istaknula je Predsjednica. Potom je dodala kako će nastojati preuzeti ulogu "prvog diplomata države" i poticati izvoz, posebice na novim, hrvatskim netradicionalnim tržištima.

- Moramo gospodarstvo poticati na izvoz, pa i onda kada se to čini neizglednim. Kada to učinimo moći ćemo kao odgovorni političari reći: "Dobro je, ali može biti još i bolje", naglasila je Predsjednica koja je u više navrata bila nagrađena burnim pljeskom.

Predstavio se i Kazahstan

Nadahnut govor održao je i Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, koji je rezimirao kako je "sajam koji nema vlastitu zgradu, grad koji je najudaljeniji od autoputa, i županija koja ima najmanji BDP u državi, ipak uspjela izgraditi veliki i uspješan sajam".

Kirin je potom, uz kritiku za nedovoljni angažman i samom sebi, rekao kako su "poduzetnici najveći potencijal ove države i treba učiniti sve da im se pomogne”.

- Nitko nema pravo primati plaću, a da ne radi puno radno vrijeme - naglasio je Kirin, ciljajući na nepotrebno veliku i neučinkovitu državnu administraciju.

Partner tijekom svih dvadeset godina je Hrvatska obrtnička komora, a sudionike sajma pozdravio je predsjednik Dragutin Ranogajec.

- Doista priželjkujemo gospodarsku diplomaciju koja će pronalaziti nove poslove koje će svojim uslugama moći pratiti obrtnici - naglasio je Ranogajec.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, pohvalio je doprinos Županijske komore virovitičko-podravske i poručio kako se na HGK može i u budućnosti računati.

A izuzetan doprinos dala je i HGK Županijska komora Virovitica, u organizaciji i ovog jubilarnog Viroexpa. Njihovim posredstvom predstavit će se 314 izlagača, što je polovina izlagača. Osiguran je nastup 138 izlagača iz Hrvatske te 176 izlagača iz 17 zemalja Europe i Azije. Ove godine prvi put se predstavlja Kazahstan.

Dario KUŠTRO
50 IZLAGAČA IZ MAĐARSKE

Zemlja partner Mađarska na ovaj je sajam došla s više od 50 izlagača na 300 prostornih metara. Osim s velikim brojem izlagača predstavit će se kroz kulturni i gastronomski program tijekom sva tri dana sajma. Govoreći na otvorenju Jozef Magyar, mađarski veleposlanik u Hrvatskoj, priželjkuje još bolju suradnju dviju susjednih država, te podsjeća da je Mađarska prošle godine zabilježila gospodarski rast od 3,5 posto, te je ulagačka klima prošle godine rasla za 14 posto.

Tomislav Tolušić

župan virovitičko-podravski

Zajedničko djelovanje gospodarstva i politike

- Često nas pitaju u čemu je tajna uspjeha ovoga sajma. Uvjereni smo da velik dio odgovora na ovo pitanje leži u činjenici da je ovaj sajam zajednički projekt svih koji na njegovoj organizaciji, prezentaciji i održavanju rade, i to volonterski, svih 365 dana u godini. Tako je njegova konstanta sinergija i zajedničko djelovanje gospodarstva i politike, poduzetništva i javnih službi koji su ujedinjeni u jednom cilju – da ovoj županiji, regiji, a konačno i cijelome svijetu pokažu gospodarske mogućnosti prije svega jedne županije, koja je, iako mala, spremna osmisliti svoj razvoj kroz jasnu viziju uklopljenu u Županijsku razvojnu strategiju, oslanjajući se pri tome prije svega na vlastitu pamet i kapacitete kojima raspolaže danas.

Održan je i Gospodarski forum

Dan uoči otvorenja sajma, uobičajeno, održan je Gospodarski forum na kojemu su održane prezentacije gospodarski potencijali domaćina te zemlje i grada partnera sajma. O osobitostima gospodarstva Virovitičko-podravske županije i njenoj vanjskotrgovinskoj razmjeni s Republikom Mađarskom govorio je direktor HGK – Županijske komore Virovitica, Milan Vanđura. Zamjenik generalnog direktora Mađarske nacionalne trgovačke agencije, Lajos Kupcsok, održao je prezentaciju o mogućnostima daljnjeg poslovanja Republike Hrvatske s Mađarskom, a predstavnici Velike Gorice upoznali su prisutne s potencijalima svoga grada.

700

izlagača iz Hrvatske nastupa na Viroexpu iz 26 zemalja

IVICA KIRIN

gradonačelnik Virovitice

Poduzetnici su najveći potencijal ove države

Poduzetnici su najveći potencijal ove države i treba učiniti sve da im se pomogne. Nitko nema pravo primati plaću, a da ne radi puno radno vrijeme.

Luka Burilović

predsjednik HGK-a

Na HGK se može i u budućnosti računati

- Pohvalio bih doprinos Županijske komore virovitičko-podravske u organizaciji ovog sajma, ali i poručio kako se na Komoru može i u budućnosti računati.

Dragutin Ranogajec

predsjednik HOK-a

Očekujemo pomoć gospodarske diplomacije

- Doista priželjkujemo gospodarsku diplomaciju koja će pronalaziti nove poslove, koje će svojim uslugama moći pratiti obrtnici.

Sajam je otvoren danas i sutra (subota/nedjelja) od 9 do 19 sati, cijena pojedinačne ulaznice je 10 kuna

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike