Ekonomija
POSLOVNI SUSRET SUSJEDA

Dolazak automobilske industrije u Pečuh, prilika za slavonske tvrtke
Objavljeno 26. veljače, 2015.
Veliki svjetski proizvođač motornih vozila zatražio je parcelu od čak 400 hektara u Poslovnoj zoni Pečuh

Jedan veliki svjetski poznati proizvođač motornih vozila zatražio je parcelu od čak 400 hektara u Poslovnoj zoni Pečuh, odnosno Iparku, otvorenom u listopadu prošle godine.

Dolaskom te industrije u Slavoncima i Baranjcima blisko susjedstvo, a treba reći kako je konkurent pečuškom Iparku jedna lokacija u Meksiku, i brojne tvrtke s hrvatske strane granice imat će mogućnost dobiti dobre poslove.

Zbog toga je 13 tvrtki s područja Osječko-baranjske županije u Hrvatskoj gospodarskoj komori-Županijskoj komori Osijek dobilo jučer priliku uspostaviti prve kontakte s potencijalnim poslovnim partnerima iz Pečuha.

U Komori je, naime, za predstavnike hrvatskih poduzeća organizirano predstavljanje Poslovne zone Pečuh i njezinih mogućnosti te Strojarskog klastera Južnog Zadunavlja. Ovo predstavljanje i poslovne razgovore inicirao je, javnosti u Slavoniji i Baranji već dobro poznat, generalni konzul Mađarske u Osijeku Antonio Giovanni de Blasio.

Predsjednik HGK-Županijske komore Osijek Zoran Kovačević istaknuo je kako će dolazak eminentne automobilske industrije u Poslovnu zonu Pečuh nametnuti potrebu ugovaranja poslova s brojnim kooperantima, odnosno opskrbljivačima. A tu je prilika i za brojne naše tvrtke.

- Animirali smo za ove poslovne mogućnosti 15-ak poduzeća s područja Osječko-baranjske županije, među kojima su i mnogi već renomirani proizvođači dijelova za automobilsku industriju ili oni koji se pripremaju za poslovanje u tom segmentu. Želimo na ovaj način najprije upoznati Strojarski klaster Južnog Zadunavlja s mogućnostima poduzeća s našeg područja, a potom pomoći i u drugim pripremama za realizaciju poslovne suradnje - istaknuo je Kovačević.

Generalni konzul Antonio Giovanni de Blasio kaže kako je zapravo ovo upoznavanje s gospodarskim mogućnostima Osijeka inicirano iz Poslovne zone Pečuh, čemu je Konzulat rado izišao u susret.

- Ubrzo se možemo nadati i još jednom sličnom sastanku, no ovaj put s gospodarstvenicima iz Kapošvara - najavio je konzul.

Menadžer Iparka dr. Antal Pólya istaknuo je kako idealne preduvjete za gospodarsku suradnju predstavljaju geografska blizina Pečuha i Osijeka te članstvo u Europskoj uniji.

- Drago nam je što je velik broj gospodarstvenika s obje strane iskoristio ovu priliku za susret. Nismo dobro upoznati s gospodarskim potencijalima Osijeka i njegove okolice i zato i jesmo ovdje. Poznato nam je da imate tradiciju u prehrambenoj i metaloprerađivačkoj industriji, slično kao u Pečuhu, te držimo da postoji mnogo dodirnih točaka u mogućnostima suradnje - kazao je Pólya.

Igor MIKULIĆ
Uspješna europska priča

Ipark ili Industrijski park Pečuh, kako ga je predstavio njegov menadžer dr. Antal Pólya, trebao bi predstavljati uspješnu europsku priču. U većinskom je vlasništvu austrijskog partnera (74 posto), a preostalih 26 posto vlasničkog udjela ima Grad Pečuh. Otvoren je u listopadu prošle godine na južnom prilazu gradu, uz autocestu (koridor 5C) koja od Pečuha vodi do Budimpešte, a za koju godinu i do Osijeka. Samo kilometar od Poslovne zone nalazi se međunarodna zračna luka. Zona je opremljena kompletnom infrastrukturom, u koju je uloženo tri milijuna eura.

Poslovima se nada OLT, ali i belišćanska tvrtka CNC Metal

Bivši predsjednik Uprave Belišća d. d. Vlado Jerbić jučer je na sastanku s kolegama iz Pečuha predstavio mladu tvrtku CNC Metal Belišće. Poduzeće je osnovano prije nekoliko mjeseci i bavit će se lakom obradom metala. “Radit će se na najsuvremenijoj tehnologiji koja danas postoji u svijetu, na CNC kompjutoriziranim strojevima povezanima središnjim računalom. Bit će to proizvodnja na visokoj tehnološkoj razini spremna na kooperaciju sa svom metalskom industrijom. Pozdravljamo ovu inicijativu s mađarske strane, budući da su granice među nama praktički nestale i mogućnosti suradnje mađarskih i hrvatskih tvrtki su se bitno povećale”, kazao je novinarima Jerbić. Dejan Halavuk iz osječkog OLT-a istaknuo je kako se ta tvrtka želi povezati s partnerima iz Mađarske. “OLT je u postupku rekonstrukcije i prilagođavanja novim tržištima i tržišnim zahtjevima, kako u pogledu proizvodnje poljoprivrednih strojeva, tako i uslužnim djelatnostima. Nadamo se upravo pružanju usluga za partnere iz Mađarske”, istaknuo je Halavuk.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike