Novosti
RUPE U ZAKONU OMOGUĆAVAJU LEGALNO DROGIRANJE

Osvježivači zraka opasniji su od nekih ilegalnih droga
Objavljeno 21. veljače, 2015.
Smrt 15-godišnjaka u Zagrebu pokazatelj je da se nešto mora promijeniti

Opasni osvježivači zraka godinama se legalno prodaju u Hrvatskoj. Smrt 15-godišnjeg dječaka u Zagrebu koji je zamotao joint od mješavine duhana i osvježivača zraka ponovno je potaknula pitanje zašto su takve stvari i dalje u slobodnoj prodaji.

Dr. Marija Kribl, voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja u Osijeku, kaže da je problem u tome što se sastav osvježivača redovito mijenja, što otežava donošenje zakona koji bi ga maknuli s tržišta, a pojavili su se i prvi ovisnici o takvim drogama. “Još uvijek ih je mali broj, s obzirom na rasprostranjenost tih droga. Radi se o vrlo šarolikoj skupini konzumenata, od onih najmlađih do starije populacije. To su zapravo sintetički kanabinoidi, a svaka pošiljka je drukčija. Djeluje kao THC, psihotropna tvar u marihuani. Do sada u Slavoniji nismo imali smrtni slučaj, ali ima dosta intoksikacija. Oni mlađi završe na pedijatriji na intenzivnoj, a stariji na općoj intenzivnoj - kaže doktorica.

Navodi da Vladin Ured za droge radi na tome da se takve droge zabrane, ali tu postoji niz problema jer je sastav tih osvježivača vrlo šarolik. Odnosno, ako zabranite jednu vrstu, stići će nešto sasvim drugo u sljedećoj pošiljci.

Doc. dr. Katarina Dodig-Ćurković s Kliničkog odjela dječje i adolescentne psihijatrije KBC-a Osijek kaže da je na širenje ove pošasti upozorila čak i svoje prijatelje preko društvene mreže. “Nažalost u svojoj svakodnevnoj praksi kao dječji i adolescentni psihijatar imala sam priliku susresti se s ovim iznimno ozbiljnim problemom. Radi se o mješavini biljaka u koju se dodaje sintetski kanabinoid jači od marihuane i to se legalno kupuje. Odnosno, droga se na taj način legalno prodaje kao osvježivač zraka. Od svojih kolega koji rade u sustavu hitnih prijema unutar KBC-a također sam informirana o pacijentima koji su zaprimljeni nakon pušenja ovih vrsta osvježivača. Nadam se da će i svi brojni zagovaratelji legalizacije svega i svačega, a posebno psihoaktivnih tvari, shvatiti da to sutra nažalost može biti dijete svakoga od nas. Tolerancija na ovakve stvari odavno je trebala biti nulta. Mentalno zdravlje djece treba biti prioritet, a ne stvar o kojoj se razgovara kada se dogodi tragedija - poručuje doc. dr. Dodig-Ćurković.

Sandra LACIĆ / Maja MUŠKIĆ
Lani 18 novih droga

Iz Ravnateljstva policije doznajemo da je tijekom prošle godine Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” identificirao 18 novih psihoaktivnih tvari-droga u Hrvatskoj. “ U Hrvatskoj korisnici tzv. nove droge pretežno nabavljaju u tzv. Smart shopovima u kojima se te tvari najčešće prodaju zajedno s osvježivačima prostora, solima za kupanje i kao biljna gnojiva sa napomenom da nisu za konzumaciju. Ti proizvodi u većini slučajeva sadrže kemijske spojeve i tvari koje se ne nalaze na Popisu droga”, kažu u Ravnateljstvu. Neke od njih korisnici nabavljaju i putem interneta i dobijaju u poštanskim pošiljkama.

Simptomi nakon konzumacije

Simptomi po kojima se može naslutiti da je osoba konzumirala osvježivač zraka su ubrzani rad srca, otežano i nepravilno disanje, vrućica i crvenilo. “Ostali simptomi koji ukazuju da je situacija alarmantna i da se s vašim djetetom nešto događa su naglašena verbalna i brahijalna agresivnost, ispadi bijesa, zapuštanje vlastite higijene i osnovnih higijenskih navika, poremećaj spavanja i apetita, preburne reakcije, izostajanja iz škole, dugotrajno spavanje, tjelesno propadanje, psihičko propadanje... Dijete koje poznajete drastično se mijenja, osorno je, reakcije su burne i neprimjerene”, pojašnjava doc. dr. Dodig-Ćurković.