Novosti
EU PRIPREMILA NOVAC, HRVATSKA NEMA PROJEKTE

Gubimo 800 milijuna eura za poljoprivredu?
Objavljeno 2. veljače, 2015.

Vezani članci

ODGOVORIO NA PROZIVKE ZA NEEFIKASNO IZVLAČENJE NOVCA IZ EU

Grčić: Zbog HDZ-ove nesposobnosti izgubili smo 140 milijuna eura

Iako je Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU-a u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan rekao kako Vlada ima jasan strateški i financijski okvir za korištenje sredstava EU fondova, HDZ-ova eurozastupnica Ivana Maletić upozorila je kako će Hrvatska 2016. izgubiti 300, a godinu kasnije 500 milijuna eura, jer nema pripremljenih projekata. Upitala je kako Vlada misli to opravdati.

- To su nepovratna sredstva za projekte, poduzetnike i poljoprivrednike koje oni bacaju u vjetar. Hrvatska 2016. gubi minimalno 300 milijuna eura, jer nema projekata. Još gore što nam slijedi jest gubitak novca 2017. Te godine mora biti potrošena alokacija iz 2014., a ona je mnogo veća od one iz 2013. i iznosi 900 milijuna eura. Da bi se to potrošilo projekti su trebali debelo biti u provedbi - upozorila je Maletić. S druge strane, Puljiz tvrdi da je Hrvatska uspjela ono što je malo tko vjerovao – među prvima smo koji su usvojili operativni program. “Velika faza je završila, znamo koja su područja u koja ćemo ulagati sredstva, 10,7 milijardi eura povući ćemo iz EU fondova u sedam godina, a pola od toga osigurat ćemo sami, znači ukupno će biti uloženo oko 15 milijardi eura”, rekao je Puljiz.

Ivana Maletić kaže kako je to samo strateški okvir, a posao tek treba napraviti. “Nužno je da se ubrza rad Vlade i da postane svjesna što za Hrvatsku znači iskoristiti sredstva iz EU fondova”, ustvrdila je Maletić.(E.S.)

NATJEČAJI KASNE

Ria Bilić, konzultantica za EU fondove, složila se s Ivanom Maletić da natječaji kasne. I natječaji iz Programa ruralnog razvoja jedni su od onih koji su najavljivani 2014. godine. Naglasila je kako je bitno da se natječaji unaprijed najave, da se poduzetnici mogu pripremiti, ali je i naglasila kako se onda ti rokovi moraju pridržavati.

Možda ste propustili...

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u