Novosti
POVRATAK NAKON VIŠE OD PET GODINA

Glavaš u Osijeku: Da nije bilo vaše potpore, ne bih danas bio ovdje
Objavljeno 1. veljače, 2015.
Upirem prstom i u lijeve i u desne jer su odgovorni za situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska, rekao je Glavaš

Vezani članci

PREDSTAVNICI BRANITELJSKIH UDRUGA NA DOČEKU GLAVAŠA

Deur: General hrvatske vojske ima našu potporu jer je nevin

PRVI RAZGOVOR S BRANIMIROM GLAVAŠEM NAKON ULASKA U RH

Osjećaj povratka je neopisiv

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Nakon više od pet godina jučer oko 20.30 sati Branimir Glavaš stigao na osječki Trg slobode, gdje ga je dočekalo više tisuća sugrađana, Slavonaca ali i simpatizera iz cijele Hrvatske.

U središte grada stigao je u pratnji sina Filipa, te dvadesetak najbližih suradnika i prijatelja, a unatoč zaštitarima njegovo probijanje od parkirališta na Trgu Lava Mirskog do središnje pozornice trajalo je dvadestak minuta jer osim novinara koji su željeli zabilježiti prve kadrove Glavaševa dolaska u Osijek i brojni su se građani željeli među prvima rukovati, pozdraviti i izljubiti s generalom. Tako su Glavaša dočekali transparenti poput onoga “Osijek - nepokoreni grad” i “Hvala 'ratnim zločincima' što živim u slobodnom Osijeku”. Ponesen dobrodošlicom, Glavaš se na pozornicu popeo uz zvuke pjesme Miroslava Škore “Sude mi”. Uz samog Glavaša kao znak podrške svih branitelja na pozornicu je podignut i Đuro Glogoški, koji se simbolično ogrnuo slavonskom rekljom.

Podijeljena zemlja

- Pozdravljam vas sve u svoje ime i ime svih branitelja koji su branili ovaj herojski grad Osijek i istočne granice RH od velikosrpske agresije. Pozdravljam vas i u ime svih drugih hrvatskih branitelja koji su pripadali svim herojskim aktivnim i pričuvnim brigadama HV-a i koji su bez ikakvih kalkulacija položili i svoje zdravlje i živote i bili spremni dati sve što imaju da bi Hrvatska danas živjela - rekao je Glavaš, prekidan pljeskom nazočnih i povicima: Hrvatska, Hrvatska.

- Kada sam prije šest godina otišao iz ovog herojskog grada i moje domovine Hrvatske u egzil, ostavio sam iza sebe državu i koliko-toliko složan hrvatski narod, koji je još uvijek baštinio tekovine prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. A gdje smo danas? Danas je Hrvatska podijeljenija nego ikada. Podijeljena kao u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata, što nije dobro za jedinstvo hrvatskog naroda jer takvo ponašanja i odnos ne jamči budućnost, uspjeh i prosperitet, izgradnju hrvatske države po mjeri hrvatskog čovjeka - rekao je Glavaš i nastavio: “Danas čujemo glas hrvatske savjesti, a hrvatska savjest su hrvatski branitelji koji su branili novostvorenu, a napadnutu hrvatsku državu. Čujemo glas za borbu za dostojanstvo i čistoću Domovinskog rata jer upravo taj rat i njegovi temelji, kao i temelji hrvatske države, su ugroženi tim negativnim odnosom hrvatske vlasti prema tim hrvatskim svetinjama na kojima se zasniva hrvatska državnost nakon gotovo tisuću godina iščekivanja i očekivanja da ostvarimo svoju samostalnost i suverenost. I odgovornost je na nama koji smo prije 20 do 30 godina stvarali i branili tu novostvorenu hrvatsku državu. Leži odgovornost i na ovim mladima. Moraju znati u kakvim teškim porođajnim mukama je stvarana hrvatska država i da je obaveza i budućnost te mlade generacije da sačuvaju tu hrvatsku državu za generacije koje dolaze - istaknuo je i nastavio kako je zemlja danas suočena s velikim podjelama, kako je rekao, koje dolaze i slijeva i sdesna.

- Ne napadam niti branim ni jedne, ni druge, ali upirem prstom i u jedne i u druge da snose odgovornost za situaciju u kojoj se nalazi hrvatska država jer ju mi nismo tako zamišljali 1990. godine. I na nama starima je odgovornost, a još veća na vama mladima, da hrvatska država bude izgrađena po mjeri i standardima svih hrvatskih ljudi i slojeva - rekao je i dodao kako se ne smije dozoliti podjela među hrvatskim braniteljima, bili oni pripadnici Hrvatske vojske, ili Hrvatskog vijeća obrane. Dao je potporu prosvjedima u Savskoj u Zagrebu.

Potpora prosvjedima branitelja

- Ja osobno, kao i moji suradnici i prijatelji, dajemo potporu i hrvatskim braniteljima koji već više od stotinu dana izražavaju svoje nezadovoljstvo u Savskoj 66 u Zagrebu. Dajemo im potporu ne zato što traže neka svoja materijalna prava već traže onaj minimum poštovanja kao hrvatskim braniteljima od strane hrvatske vlasti koja je izabrana od hrvatskog naroda, koja mora služiti hrvatskom narodu, koja mora poštivati hrvatsku žrtvu i žrtvu hrvatskih branitelja. Ako nisu u stanju služiti hrvatskom narodu, ako nemaju taj minimum savjesti, da poštuju žrtvu branitelja i hrvatskih velikana iz 90-ih godina, sada je uistinu sazrelo vrijeme da odu s vlasti i da prepuste vlast onima koji će znati poštivati tu žrtvu - rekao je.

Usprotivio se i “progonu hrvatskih branitelja”.

- Nikada pobjednička vojska nije sudila svojim herojima do ove vlasti - rekao je spomenuvši slučaj Željka Sačića, protiv kojega je ovih dana podignuta optužnica.

- Mojim sugrađanima nepokorenog grada, mojim Slavoncima i Baranjcima, mojim hrvatskim braniteljima, zahvaljujem se na punoj potpori koju ste mi davali kroz ovih više od pet godina kazamata koji sam prošao. Ali budite sigurni i budite uvjereni da nijednog trenutka nisam klonuo duhom jer sam znao i bio siguran da imam vašu potporu i vjeru u nevinost, i da kod vas nema dileme oko čistoće herojske obrane RH, ali i ovoga grada. Pobjeda u ovom herojskom gradu Osijeku je čista kao suza. Isto tako, kao što je pobjeda u Domovinskom ratu, Bljesku i Oluji, nemamo se čega stidjeti. Budite uspravni, ne saginjite kičmu ni pred kim i nijednom vlašću. Vlast je u RH ona koja služi svom narodu, koja ima sluha i razumijevanje za svakodnevne probleme hrvatskog naroda koji nisu mali - rekao je.

Spomenuo je gospodarsku krizu i siromaštvo rekavši kako “to nije Hrvatska kakvu smo željeli i za kakvu smo se borili.”

- Još uvijek nije kasno da ispravimo sve one greške koje su činjene u posljednjih 20-ak godina, ne mojom, ne vašom greškom, nego greškom onih koji su sjedili u Banskim dvorima. Greškom onih koji su sjedili u vrhu izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Tamo je odgovornost i tamo su uzrocui svih hrvatskih nesreća, jada i razočarenja - rekao je te podsjetio na sve zatvore u kojima je sjedio ovih godina.

- Kroz one rešetke osjetio sam onaj duh povjerenja i vjere u iskrenost, pravednost i čistoću Domovinskog rata, u herojsku obranu RH i tada i na mom primjeru se dokazalo da se tijelo može zatvoriti, ali duh ne. Ja sam duhom bio s vama cijelo ovo vrijeme - istaknuo je.

Glavašev govor više je puta prekidan povicima “Hrvatska”, “Branimire” i glasnim pljeskom, a nakon obraćanja javnosti u znak dobrodošlice Glavašu je priređen i vatromet, a Osijek ga je pozdravio pjesmom “Ne dirajte mi ravnicu”.

Glavaš je pozornicu napustio nakon 30-ak minuta i to kako bi još prvog dana svog dolaska u Osijek posjetio grob svoje majke, na čijoj sahrani nije mogao biti. Obišao je i grob prije šest mjeseci preminuloga Marija Dumančića-Dumbe, snimatelja Televizije Slavonije i Baranje.

Nefreteta Z. EBERHARD/Igor BOŠNJAK
DANAS ODLUKA O PRITVORU

- Radostan sam što sam dočekao dan da krenem prema Osijeku i Hrvatskoj. Ono što sam čekao godinama, sada se i događa - rekao je jučer Glavaš prije samog povratka u Osijek, dodavši kako ga od povratka nije pokolebao zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu da mu se ponovno odredi istražni zatvor. Već danas, ako dobije poziv, namjerava se pojaviti zajedno sa svojim odvjetnicima i na ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje će se odlučivati o zahtjevu DORH-a da mu se odredi istražni pritvor. Njegovi odvjetnici takvu mogućnost smatraju pravno neutemeljenom.