Novosti
DOČEK U OSIJEKU

Glavaš: Vraćam se u Hrvatsku unatoč zahtjevu DORH-a
Objavljeno 30. siječnja, 2015.
To ništa ne mijenja na stvari. Oni rade svoj posao, a ja radim svoj, kaže Glavaš

Vraćam se u Hrvatsku, unatoč zahtjevu DORH-a, izjavio je jučer Branimiru Glavaš, nakon što je objavljeno kako je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo od suda da mu odredi istražni zatvor jer mu je sada na snazi presuda kojom je zbog ratnog zločina nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dužu od pet godina.

- To ništa ne mijenja na stvari. Oni rade svoj posao, a ja radim svoj posao. I očekivao sam da DORH to učini - rekao nam je Branimir Glavaš.

- Sada je stvar izvanraspravnog vijeća da prihvati ili odbije taj zahtjev. U svakom slučaju, tjeralica nije na snazi i ja mogu prijeći granicu i doći kući normalno. Očekujem da će sljedeći tjedan zasjedati izvanraspravno vijeće, odnosno Županijski sud, i da će se očitovati o DORH-ovom zahtjevu. I ni to neće biti kraj. Tada će izdati rješenje, pozitivno ili negativno, na koje se nezadovoljna strana opet ima pravo žaliti Vrhovnom sudu - mirno ističe Glavaš.

Njemu će dobrodošlicu u nedjelju (1. veljače) u Osijeku poželjeti članovi brojnih braniteljskih udruga i simpatizeri HDSSB-a iz različitih dijelova Slavonije i Baranje, od kojih neki organizirano autobusima dolaze u Osijek. Kako je poznato, Glavašev doček i koncert dobrodošlice održat će se s početkom u 19 sati na Trgu slobode u Osijeku, gdje će nastupiti TS Šokci, Stjepan Jeršek Štef, Šima Jovanovac, Mate Bulić i Miroslav Škoro. U slučaju lošeg vremena sve će se preseliti u osječku sportsku dvoranu Zrinjevac.

Bit će to njegovo prvo pojavljivanje u osječkoj javnosti otkako je prije nešto manje od šest godina otišao u Bosnu i Hercegovinu, gdje je služio i zatvorsku kaznu. Glavaš je proteklih dana u medijima najavio i kako će, uz daljnje vođenje svoje pravne bitke pred Vrhovnim sudom RH, pomoći prošle godine izabranom, novom čelništvu stranke da stasa kako bi uspješno vodilo HDSSB i postiglo dobre rezultate na sljedećim parlamentarnim izborima. Čekaju ga i privatne obveze, pa je tako za N1 televiziju izjavio: “Vraćam se sinu i snahi, te očekujem ovog proljeća da se oni vjenčaju crkveno. Čekali su dan mog izlaska i zato su odgodili datum vjenčanja.” Njegov sin Filip rekao je kako njegova obitelj ne može dočekati Glavašev povratak. “Imam osjećaj da ni on sam još nije svjestan svega, ali ne mogu opisati sreću u njegovu glasu. Vjerujem da će se tata prvo posvetiti obitelji kad se vrati, jer smo pet godina bili odvojeni”, istaknuo je Filip Glavaš. I on očekuje da će se njegov otac politički aktivirati, ali ne odmah. “On ne može pobjeći od politike, ni politika od njega”, zaključio je.I.Bošnjak

DRAŽEN MATIJEVIĆ, odvjetnik Branimira Glavaša

Nejasan i nerazumljiv postupak ŽDO-a

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević prijedlog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu naziva nejasnim i nerazumljivim. “Podnijeli su prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu koji s predmetom o kojemu je riječ nema apsolutno ništa. Tom se prijedlogu ne može udovoljiti osim teškim kršenjem zakona“, kaže Matijević. Objašnjava kako se Glavašu ne može odrediti istražni zatvor jer je u istražnom zatvoru i zatvoru već proveo više od pet godina, a istražni zatvor s produženjima u njegovu slučaju može trajati najduže četiri godine. "Kad bi mu ponovno bio određen zatvor, proizlazilo bi da bi on u njemu bio više od pet godina, što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku", kazao je Matijević. Stajalište Državnog odvjetništva prema kojem se okrivljeniku istražni zatvor uračunava u zatvorsku kaznu, ali se izdržana kazna ne uračunava u istražni zatvor, naziva "pravnim apsurdom".

- ŽDO u Zagrebu ovime zapravo odvraća pozornost od bitnoga, a to je odluka Ustavnog suda - ŽDO u Zagrebu podnio je optužnicu suprotnu zakonu i Ustavu, Županijski sud u Zagrebu je prihvatio i donio presudu, a Vrhovni sud potvrdio. Tek je Ustavni sud potvrdio ono što je obrana od početka tvrdila, grubo kršenje temeljnih ljudskih prava, Ustava i zakona”, rekao nam je Matijević.

Možda ste propustili...