Novosti
NISU ODJAVILI PREBIVALIŠTE

U MUP se nije javilo 16.130 ljudi, kazna je do 5000 kuna
Objavljeno 31. siječnja, 2015.

Čak 16.130 ljudi odjavljeno je iz zbirke podataka o prebivalištu u Osječko-baranjskoj županiji, jer se nisu ponovno prijavili do 29. prosinca prošle godine.

Porazni su to podatci koji kazuju da pozive MUP-a građani nisu shvatili ozbiljno, a sada ih očekuju kazne.

- Za one koji nisu ispunili obvezu zakon je predvidio kaznu u iznosu od 500 do 5000 kuna. Isto tako, svima njima fizički se poništavaju osobne iskaznice, a ako policija do njih i ne dođe, bit će evidentirani kao odjavljene osobe - doznajemo iz PU osječko-baranjske.

Podsjetimo, do 29. prosinca 2014. svoje prebivalište ponovno su bili obvezni prijaviti svi oni koji su na taj datum imali osobnu iskaznicu kojoj je istekao rok važenja više od 15 dana, te oni koji osobnu iskaznicu nisu ni imali, a na 29. prosinca imali su više od 16 godina, a imali su prebivalište u Hrvatskoj.

Isto tako, prijaviti su se trebali oni koji imaju tzv. nepostojeće adrese, odnosno nula ili bez broja (BB).

Među više od 16 tisuća osoba koje su odjavljene iz zbirke o prebivalištu velik je broj onih koji su trebali odjaviti prebivalište iz Hrvatske, bez obzira na to li je riječ o trajnoj ili privremenoj odjavi. U tu kategoriju pripadaju svi koji su otišli u inozemstvo zbog posla, obrazovanja, liječenja i slično.

Da bi se odjavili nisu morali dolaziti u policijsku upravu, već su to mogli odraditi preko veleposlanstava ili diplomatsko-konzularnih predstavništava u inozemstvu.

Prema Zakonu o prebivalištu, odjavljeni su i svi oni koji se nisu javili policiji, a obuhvaćeni su projektom obnove i stambenog zbrinjavanja. Navedene osobe koje se nalaze u inozemstvu zbog toga što njihove nekretnine još nisu obnovljene, nisu im vraćene, ili na neki drugi način nisu stambeno zbrinute također su imale obvezu prijave.

Sandra LACIĆ
NE GUBI SE DRŽAVLJANSTVO

Iz MUP-a pojašnjavaju da odjava prebivališta ne znači gubitak hrvatskog državljanstva ni gubitak vlasništva nad nekretninama.

- Odjava prebivališta osobe s adrese nekretnine kojoj je vlasnik ne utječe na pitanje vlasništva nad tom nekretninom. Osoba i dalje može imati hrvatsku putovnicu u koju će biti upisana adresa stanovanja u inozemstvu - pojašnjavaju u policiji.