Kultura
NIZ DOGAĐAJA UZ GODIŠNJICE ROĐENJA I SMRTI HRVATSKOG VELIKANA

Obilježavanje Strossmayerovih obljetnica počet će 4. veljače
Objavljeno 31. siječnja, 2015.
Znanstveni skup u Osijeku 8. travnja, na godišnjicu smrti

Svečanom akademijom u srijedu, 4. veljače, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u najvećem slavonskom gradu počet će bogat cjelogodišnji program obilježavanja 200. obljetnice rođenja i 110. godišnjice smrti Josipa Jurja Strossmayera, biskupa, teologa, političara, kulturnog djelatnika, mecene i pisca, a nositelji proslave su Grad Osijek i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku.

"Uvijek nam je drago kada se na dostojan način možemo prisjetiti kakvi su velikani rođeni i odrasli u našoj sredini. Strossmayerove misli i djela su svevremeni, a kao dokaz dovoljno je pročitati neke njegove zapise s kraja 19. stoljeća, koji kao da opisuju stanje danas, osobito u politici", kazao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Kako je tom prigodom naglašeno, na svečanoj akademiji, odnosno stručnom skupu koji se održava na dan Strossmayerova rođenja, i to pod nazivom "Lik i djelo J. J. Strossmayera", voditelji institucija i ustanova koje su svojim djelovanjem i osnutkom vezane uz Strossmayera govorit će o njemu kao čovjeku, važnoj povijesnoj ličnosti i iznimno zaslužnom članu društva. Professor emeritus Stanislav Marijanović, član Povjerenstva za obilježavanja obljetnica J. J. Strossmayera u 2015. godini, naglasio je kako će o hrvatskom velikanu, svatko iz svojeg kuta, govoriti čelnici grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, zagrebačkog i osječkog sveučilišta, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske te Društva hrvatskih književnika.

Željko Turkalj, rektor osječkog sveučilišta, koje od 1990. godine nosi Strossmayerovo ime (ove godine obilježava se i 25 godina od tog čina), istaknuo je još dva događaja. "Hrvatsko pjevačko društvo 'Lipa' Osijek, jedan od najtrofejnijih hrvatskih zborova, čiji je Strossmayer bio utemeljitelj, bit će nositelj dvaju koncerata posvećenih njemu, a koji će se održati 19. ožujka u osječkoj konkatedrali i 8. travnja u đakovačkoj katedrali. Na programu će biti duhovna i klasična glazba Strossmayerovih suvremenika – Ivana pl. Zajca, Vatroslava Lisinskog, Franje Kuhača, Franje Krežme, Dore Pejačević i drugih. Kao gosti predstavit će se ansambli koji u svom imenu ili povijesti imaju dodirnih točaka sa Strossmayerom: zbor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, studenti Umjetničke akademije u Osijeku, učenici Glazbene škole Franje Kuhača i HKUD-a Osijek 1862. Također, za 8. travnja, kada je Strossmayer 1905. preminuo, u Osijeku je predviđen i zaseban znanstveni skup", iznio je Turkalj. Kako su istaknuli čelnici grada i Sveučilišta, uz Osijek, Strossmayerove jubileje obilježit će i Zagreb i Đakovo, gdje je također ostavio velik trag, a niz sadržaja pripremit će i Đakovačko-osječka nadbiskupija i Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu.

"U ovoj godini u Osijeku planiramo još niz događaja, između ostaloga i nekoliko glazbeno-scenskih projekata, među kojima su i izvedbe nekih manje poznatih Strossmayerovih djela i zapisa. Još smo u fazi dogovora s osječkim kulturnim institucijama, a planiran je niz kazališnih predstava, koncerata, tribina, predavanja i prigodnih izdanja te drugih aktivnosti. Točan program utvrdit ćemo nakon svečane akademije 4. veljače", najavili su.

Tomislav LEVAK
Približavanje udaljenog

Ponajveći štrosmajerovac na ovim prostorima, Stanislav Marijanović, podsjetio je kako su različite institucije i ustanove već u nekoliko navrata proteklih godina podsjećale na Strossmayerov lik i djelo, ali nikada ovako sveobuhvatno. "Ova obljetnica održavat će se pod sloganom i ciljem 'Približavanje udaljenog'. Svim ovim aktivnostima želimo prikazati što je veliki slavljenik bio, što je htio i što je svomu narodu ostavio, a toga ima jako puno, na različitim područjima", rekao je Marijanović.

Nositelji proslave su Grad Osijek i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku

Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike