Novosti
ZAMRZNUTI TEČAJ ŠVICARCA NIJE DONIO OLAKŠANJE SVIM DUŽNICIMA

Paljba po Milanoviću: Tečaj CHF treba zamrznuti za sve dužnike
Objavljeno 28. siječnja, 2015.

Vezani članci

PODRŽAVA VLADU, ALI PITA:

HOK: A što je s obrtničkim kreditima u švicarcima?

Nakon što je zamrznuti tečaj švicarskog franka donio olakšanje dužnicima u toj valuti, po Vladi su sa svih strana krenuli pritisci da se odluka o zamrzavanju tečaja proširi i na obrtnike i OPG-ove. U Narodnoj stranci reformistima pozvali su premijera Milanovića da inicira izmjene zakona o zamrzavanju tečaja franka i u njih uvrsti poljoprivrednike i obrtnike. Reformisti kažu kako su podržali mjere donesene u Saboru iako se radilo o na brzinu skrojenom zakonu pa je zbog toga izostala potpora poljoprivrednicima i obrtnicima, a obuhvaćeni su neki koji nisu trebali biti. “Premijer i Vlada koji dopuste daljnje urušavanje obrtničkog sektora, a posebice sela i poljoprivrede, nemaju se čemu nadati. U slučaju poljoprivrede posljedice mogu biti jako teške, a proizašle štete za hrvatsko selo nenadoknadive. Ako Vlada svojim pristupom i promjenom politike prema poljoprivrednom sektoru ne kondicionira te ljude za ulazak u utrku, bojim se da je to kraj sela kakvog poznamo i da će to biti katastrofa golemih razmjera”, rekao je potpredsjednik reformista Petar Baranović. Prema podatcima Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život, 90 posto OPG-ova i poljoprivrednih obrta je u teškoj financijskoj situaciji, a oko 70 posto je blokirano. Stoga ovaj zakon koji ih ne štiti od nepredvidivog rasta tečaja franka dodatno ugrožava njihovu egzistenciju i poslovanje.

Hrvatska obrtnička komora podržala je mjeru Vlade kojom se kroz fiksiranje tečaja švicarskog franka pomaže građanima koji imaju kredite u švicarcima, ali su pitali gdje je pomoć za obrtnike i poduzetnike koji također imaju takve kredite.

Hrvatska zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir rekla je kako će, primjerice, s obzirom na to da se mjera odnosi na sve potrošačke kredite bez obzira na visinu i vrstu, netko tko je podigao kredit u švicarcima i sagradio vilu ili kupio jahtu biti zaštićen ovom mjerom, ali netko tko je novcem od kredita sagradio farmu, kupio poljoprivredni stroj ili opremu za svoj obrt, neće jer se ta mjera ne odnosi na poljoprivrednike i obrtnike. (MS/E.S.)

HDZ: Prestanite diskriminirati

“Četiri do pet tisuća OPG-ova ima kredit u švicarskim francima, ti krediti su korišteni isključivo namjenski, ali su u novom zakonu o zamrzavanju tečaja franka OPG-ovi izostavljeni”, upozorili su Krunoslav Zmaić, predsjednik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, i Mato Drenjančević, član Odbora. “Ministarstvo poljoprivrede u mandatu ministra Jakovine obilježavaju afere, nekompetentnost, slaba komunikacija s poljoprivrednicima i s EU-om, a rezultati su uništene farme. Samo lani zatvoreno je 3510 farmi. Ne postoji strategija poljoprivredne politike, a sada je stigla i ova diskriminirajuća odluka. Tražimo od Jakovine da se zauzme za poljoprivrednike”, poručio je Zmaić. (N.Z.E.)

Možda ste propustili...

OSJETIO SE U ZAGREBU, BiH I ITALIJI

Potres jakosti 4,3 stupnja po Richteru zatresao Slunj

IZVJEŠĆE O PRIRODNIM KATASTROFAMA

Stručnjaci: Europa e posebno ranjiva

USTAVNI SUD RH IMENOVAO ČLANOVE ETIČKOG POVJERENSTVA

Povjerenstvo za europske izbore

Najčitanije iz rubrike