Ekonomija
TIHOMIR JAKOVINA

Za tjedan dana prvi natječaji iz Programa ruralnog razvoja i isplata poticaja
Objavljeno 24. siječnja, 2015.
Europska komisija će Program formalno odobriti u ožujku, rekao je ministar

Od 30. siječnja krenut će isplata prve rate poticaja poljoprivrednicima, do 60 posto onoga što trebaju dobiti za 2014. godinu, obećao je resorni ministar Tihomir Jakovina za jučerašnjeg boravka u Novoj Gradiški gdje se 17. put održava tradicionalna manifestacija Poljoprivredno-poduzetničke ideje.

Središnja tema ovogodišnje manifestacije je Program ruralnog razvoja 2014. – 2020. godine.

„U Programu ruralnog razvoja napravljeno je 15-ak mjera isključivo u korist poljoprivrednika. To nisu izravne potpore, nego program za koji mora biti pripremljen projekt. Isti uvjeti vrijede za sve farmere u Europi. Dakle, moći će aplicirati svi naši poljoprivrednici ako imaju dobar projekt, a tu su na pomoći i Savjetodavna služba, lokalna samouprva LAG-ovi, konzultantske kuće...“ odgovara Jakovina, koji je jučer i otvorio PP ideje te porazgovarao s izlagačima proizvoda.

Ministar je naglasio kako 30. siječnja „idu prvi natječaji za dvije najvažnije mjere (ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda) i neće biti nikakvih iznenađenja ni promjena, premda će tek u trećem mjesecu Europska komisija formalno odobriti program.” Predsjednik poljoprivredne komore Matija Brlošić ne očekuje pak da će sve teći glatko. Dvoji oko toga da će se gospodarstva moći javljati na velike iznose jer prije moraju osigurati jamstva banaka...

„Ima tu novina i sitnih problema, bit će potrebno strpljenje, no novca ima i više nego što je bilo u IPARD-u, za male i velike,“ kaže direktor županijskog CTR-a Dragan Jelić, navodeći kako je u Brodsko-posavskoj županiji do sada dvadesetak poljoprivrednika pokazalo interes za mjere ruralnog razvoja, a polovina će sigurno ići na natječaj.

Marija RADOŠEVIĆ
PRILIKA I ZA VELIKE I ZA MALE OPG-ove

Za mjere ruralnog razvoja zainteresiran je i mali OPG Sokić iz Cernika, koji se bavi proizvodnjom tjestenine s dodatcima ljekovitog bilja. Proširili bi skladišta, sušaru za finalizaciju proizvoda, no ni jedna poslovna banka ih, kažu, sigurno neće pratiti. No, prilike će, prema obećanju ministra Jakovine, biti u mjerama ruralnog razvoja za velike i male. Prije svega „one koji su uspješni i koji mogu prirediti dobre projekte.”

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike