Kultura
PREMIJERA LUTKARSKE PREDSTAVE SCENE MARTIN “TI LOVIŠ!” VEČERAS U HRVATSKOM DOMU VUKOVAR

Igrom se najbolje uči zašto čuvati drvo i zašto moramo biti prijatelji
Objavljeno 24. siječnja, 2015.
Predstavu Saše Eržen prevela je, adaptirala i režirala Lidija Helajz

VUKOVAR - U Hrvatskom domu Vukovar večeras (subota, 24. siječnja) u 18 sati na rasporedu je premijera lutkarske predstave “Ti loviš !” Saše Eržen u režiji i adaptaciji Lidije Helajz.

- Kako sam ja voditeljica Dramskog studija u Hrvatskom domu Vukovar, a kako oni imaju Scenu Martin, ravnateljica Hrvatskog doma, Ivanka Miličić zamolila me da napravim jednu malu lutkarsku predstavu koja bi bila u sklopu Lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Predstava je nastala u suradnji s mladim glumcima Selmom Mehić, Ivonom Kundert i Nenadom Pavlovićem. Predstava je već igrana u Lutkovnom gledališču Ljubljana, a ja sam ju prevela na hrvatski i prilagodila, te smo uz nešto više od mjesec dana proba napravili jednu lijepu predstavu koja će, vjerujem, oduševiti najmlađe. U predstavi su dvije lutke, zec i pas, a vilenjak je taj koji povezuje cjelokupnu priču. U glumačkoj igri zeca, psa i vilenjaka nastaje dinamična lutkarska predstava u kojoj se pas i zec igraju, nadmudruju, tko bolje lovi, tko je pametniji, tko bolje trči i u tom cjelokupnom nadmetanju shvate da je najljepše kad se igraju, smiju i vesele.

Predstava “Ti loviš !” ima zanimljiv naziv, a dobila ga je upravo zbog toga što se pas i zec u toj predstavi igraju i love, te nadmudruju, istaknula je Lidija Helajz.

Prema njezinim riječima predstava ima jednu opću i ekološku poruku da neke stvari pripadaju svima i da nisu ničije, da su zajedničke i da moramo čuvati i drvo i životinje, te da moramo biti prijatelji. “Tko je brži, sporiji i pametniji, tko je kakav, zec ima veće uši, a pas u tom selu najbolje laje, znači u različitosti smo svi jednaki. To je nekakva poruka predstave. Iako smo različiti, da smo u igri svi jednaki i da neke stvari pripadaju svima, da nisu ni moje ni tvoje”, rekla je na kraju Lidija Helajz, te pozvala svu djecu da dođu u što većem broju kako bi svi zajedno pogledali lijepu predstavu.

Scensko oblikovanje i lutke djelo je Ivane Živković i Sherona P. Steinera, songove u predstavi napravio je Mario Zbiljski, za scenske pokrete bila je zadužena Selma Mehić, za svjetlo i ton Matej Nadovski, stolarske radove je napravio Siniša Hrdalić, a producentica predstave je Ivanka Miličić. Mario Kokaj

U predstavi igraju mladi glumci Selma Mehić, Ivona Kundert i Nenad Pavlović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike