Osijek
TOPLJENJEM SNIJEGA NA ULICAMA OSTAO PSEĆI IZMET

Ogorčeni građani:
Što su vlasnici pasa mislili, da će se
izmet istopiti sa snijegom i nestati?
Objavljeno 13. siječnja, 2015.

Nakon topljenja snijega još je jednom potvrđena činjenica da su rijetki vlasnici pasa koji skupljaju izmet za svojim ljubimcem jer je, na žalost, nepokupljenog izmeta ostalo ne samo na zelenim površinama nego doslovce posvuda.

Naime, psi inače sami biraju nuždu obaviti na travi, ali kada ulice prekrije snijeg, psi nuždu obavljaju bilo gdje, a nakon što snijeg okopni, izmet završi na nogostupima, biciklističkim stazama, trgovima i drugim neprimjerenim površinama. Grad je tako “miniran”, a gaženje građana po izmetu postala je svakodnevica.

- Na Sjenjaku je strašno, a naša šetnica doslovno je prepuna izmeta. Pa što su vlasnici pasa mislili, da će se izmet istopiti sa snijegom i nestati? 'Mina' ima ispred vrtića i škole, na nogostupima, prilazu trgovačkom centru, doslovno svuda - požalila se čitateljica sa Sjenjaka. Slično je i na Gornjodravskoj obali, popularnom mjestu za šetanje pasa na kojem je prošle godine otvoren i park za istrčavanje pasa. Topljenjem snijega pokazalo se koliko je izmeta ostalo nepokupljeno, a fekalije su prekrile šetnicu i gotovo je nemoguće prošetati od Zimske luke do nekadašnje vodovodne centrale a da se ne ugazi u izmet.

Podsjetimo, za neskupljanje izmeta iza svojeg kućnog ljubimca komunalnim redom predviđena je kazna, ali tih kazni očito se nitko ne boji pa je skupljanje izmeta prepušteno na savjest vlasnicima kućnih ljubimaca. Upravo od tih savjesnijih vlasnika dolaze pritužbe na vrećice za izmet koje Unikom besplatno dijeli vlasnicima pasa. Naime, prema ocjenama vlasnika pasa vrećice i pripadajuća lopatica komplicirano su i nepraktično rješenje.

- Ove besplatne vrećice su, kratko i jasno, katastrofa. Kada idem u šetnju, takvu vrećicu ne mogu staviti u džep jer je unutra kartonska lopatica koja bi se savijanjem upropastila. Nadalje, guranje izmeta na lopaticu, koja se zatim treba odložiti u papirnatu vrećicu pipkavo je i nepotrebno komplicirano, a velika šansa je da dio izmeta završi na rukama - žali se vlasnik psa iz Donjeg grada.

Oni koji skupljaju izmet kažu kako je najobičnija vrećica za zamrzivač neusporedivo praktičnije, ali i jeftinije rješenje. Ipak, interes za vrećicama, saznajemo u Unikomu, postoji i građani ih redovito preuzimaju u Unikomu, pokraj blagajne u Ružinoj ulici.

Unikom kreće u intenzivnije čišćenje nogostupa i trgova

Rukovoditelj Unikomove radne jedinice Čistoća Stevo Anetić rekao je kako su djelatnici te tvrtke još uvijek usredotočeni na prikupljanje odbačenih božićnih drvaca, ali da će se u idućih nekoliko dana intenzivirati čišćenje na gradskim površina. - Ako nas vrijeme posluži, više ćemo se usmjeriti na ovaj problem. Posebne akcije čišćenja izmeta sa zelenih površina ne provodimo, ali nogostupe i trgove ćemo urediti kroz redovno čišćenje te posvetiti ovom problemu nešto više pažnje - rekao je Anetić.

Možda ste propustili...