Svijet
ANALITIČAR IGOR TABAK O TERORISTIČKOM NAPADU U PARIZU:

Napad profesionalan, ali bijeg je amaterski
Objavljeno 9. siječnja, 2015.
Francuska je na nogama, a potraga za dvojicom terorista još traje

Vezani članci

TERORISTIČKI NAPAD U REDAKCIJI ČASOPISA CHARLIE HEBDO

Islamisti u Parizu iz osvete ubili 12 osoba

Prema mišljenju poznatog hrvatskog vojnog analitičara Igora Tabaka, samo prividno je povod napadu u Parizu pisanje časopisa Charlie Hebdo, a zapravo je riječ o jednom puno dubljem problemu, gdje smo došli u situaciju da kada se nekome ne sviđa nešto što vidi u medijima, poseže za automatskom puškom.

- Smatram da je to temeljito nedopustivo, budući da raznim ljudima razne stvari smetaju. I po toj logici praktički bi mediji mogli obustaviti veći dio svog djelovanja. Mislim da je pogrešno cijelu situaciju svoditi na nezadovoljstvo konkretnim karikaturama jer u raznim satiričkim časopisima i drugim novinama ima raznih karikatura koje znaju biti politički, vjerski ili na drugi način “otrovne”, pa satiričari ipak nisu istrijebljeni kao vrsta. Druga stvar je što je Francuska već dosta dugo intenzivno na meti radikalnih islamista i ima puno iskustva s ovakvim napadima i njihovim sprječavanjem - ističe Tabak dodajući kako je unutar EU-a riječ o zemlji koja je najspremnija za suočavanje s takvom prijetnjom. To se, kaže, vidi i po brzini kojom je francuski sustav identificirao te ljude i krenuo u njihovo hvatanje.

- Nažalost, prilična je činjenica da neka država, da bi bila uspješna, mora spriječiti baš svaki napad, a teroristima, da bi bili uspješni, treba uspjeti samo jedan. Tu smo vidjeli jedan jako profesionalno izveden napad koji je na prvi pogled ukazivao na dobro obučene i izvanredno pripremljene profesionalce. Jasno se vidjela granica dodatne kvalitete koju je tim ljudima očito dala obuka, vjerojatno vojna, gdjegod da su ju stekli. Profesionalnost samog napada praćena je ostatkom koji je bio bitno manje profesionalan. Riječ je o organizaciji bijega i drugim okolnostima, pa je identificiranje prvenstveno izvedeno na temelju osobne iskaznice izgubljene u jednom od vozila za bijeg. To je amaterizam koji odudara od onoga što smo vidjeli na snimkama sa samog poprišta napada, i kao poseban element, vjerojatno ukazuje na to da je teroristički napad u Parizu ipak djelo pojedinaca, a ne velike organizacije i mreže. Jer bi u tom slučaju svi elementi bili usklađeniji - kaže Tabak.

Dodaje kako je to nanijelo veliku štetu i probleme islamskoj zajednici u Francuskoj, koja je u i ovako napetoj političkoj situaciji s jačanjem političke desnice, bila pod posebnim povećalom. “A sada se nalazi izložena i, da tako kažem, odmazdi šire javnosti jer je tih nekoliko radikala zapravo napravilo problem čitavoj široj manjinskoj i vjerskoj zajednici iz koje dolaze. To je možda i najveća štetna posljedica toga napada”, zaključuje Tabak.

Riječi analitičara potvrdila su i zbivanja koja su se dogodila jučer, pa je tako granatama napadnuta džamija u Le Mansu, a u kebabdžinici u blizini džamije u gradiću Villefranche-sur-Saone došlo je do eksplozije.

I dok francuska policija traga za dvojicom napadača na djelatnike časopisa Charlie Hebdo, jučer ujutro su se dogodila dva nova incidenta, koja se zasad ne povezuju s jučerašnjim napadom. U pucnjavi južno od Pariza uhićena je jedna osoba, a ranjene dvije, među njima jedna policajka, koja je preminula od ozljeda nedugo nakon ranjavanja. Još nema potvrde da je taj događaj vezan s terorističkim napadom na redakciju časopisa Charlie Hebdo.

Iako je u Francuskoj dan žalosti, cijela zemlja je na nogama. Na snazi su najviše mjere pripravnosti na terorizam. Informacije o tome da je policija opkolila dvojicu terorista svakog časa se izmjenjuju i često su kontradiktorne, pa je teško razlučiti istinu od glasina. Treći osumnjičeni sudionik maskara, 18-godišnji mladić, predao se policiji sam, a jučer ujutro uhićeno je nekoliko osoba koje se povezuju s napadačima koji su u krvavom zločinu na novinare uzvikivali "Osvetili smo Proroka” i “Bog je velik".

Igor BOŠNJAK

Ranko Ostojić

ministar unutarnjih poslova

Hrvatska se bori protiv terorizma

“Hrvatska nije imuna na terorizam, ali sustavno činimo sve kako bismo ga spriječili”, rekao je prije sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odgovarajući na pitanje jesu li scene iz Pariza moguće u Hrvatskoj. “Odgovor na to imamo, sustavno se borimo protiv toga. Želim naglasiti da je prije tri dana u Varaždinu presječen lanac opskrbe oružjem koje sigurno ide za takve skupine, bilo organiziranog kriminala ili terorizma”, rekao je Ostojić. (MS)

Zagrebački muftija posjetio francusku veleposlanicu

Muftija Islamske zajednice u Zagrebu Aziz ef. Hasanović posjetio je veleposlanicu Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz. Izrazio je sućut obiteljima poginulih u napadu u Parizu te je oštro osudio napad. “To je čin pojedinaca koji zloupotrebljavaju slobodu za nametanje neslobode i straha, a vjeru za opravdanje svojih akata nevjere. Sloboda mišljenja i medija te poštovanje ljudskog dostojanstva su neupitne vrijednosti i nužni uvjeti napretka čovječanstva”, rekao je muftija Hasanović.

Možda ste propustili...

SLOBODARSKA STRANKA VEĆ JE GODINU DANA NAJPOPULARNIJA U DRŽAVI

U Austriji bi krajnja desnica mogla pobijediti na europskim izborima

Najčitanije iz rubrike