Svijet
TERORISTIČKI NAPAD U REDAKCIJI ČASOPISA CHARLIE HEBDO

Islamisti u Parizu iz osvete ubili 12 osoba
Objavljeno 7. siječnja, 2015.
“U redakciji lista prava je klaonica”, rekao je glasnogovornik policije

Zbog objave karikatura vođe Islamske države Abua Bakra al-Baghdadija na Twitter profilu pariškog satiričkog časopisa Charlie Hebdo, dva muškarca odjevena u crno zapucala su iz kalašnjikova u redakciji lista i pritom ubila najmanje 12 osoba, od kojih su i dva policajca. Pariz je nakon napada objavio najvišu razinu opasnosti od terorizma.

AFP javlja kako je u napadu ubijen i bivši glavni urednik i izdavač časopisa Stephane Charbonnier i još trojica karikaturista koji su radili za Charlie Hebdo. Charbonnier je godinama živio sa policijskom pratnjom zbog prijetnji koje je primao nakon što je Charlie Hebdo objavio karikaturu proroka Muhameda.

- Dva muškarca s crnim kapuljačama ušla su u zgradu s kalašnjikovima. Nekoliko minuta poslije začuli su se pucnjevi, a napadači su pobjegli iz zgrade - rekao je očevidac Benoit Bringer za francusku televizijsku mrežu iTELE.

Ozlijeđena su i tri policajca, a novinari s mjesta događaja javljaju kako je jedan policijski automobil izrešetan. Mediji javljaju i da su svjedoci čuli da napadači viču "Alah je velik" i "Osvetit ćemo Proroka".

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je kako je riječ o terorističkom napadu i činu “nevjerojatnog barbarizma”. “Spašeno je najmanje 40 ljudi, ali bojim se kako će broj žrtava nastaviti rasti. Francuska je u stanju šoka, ovo je teroristički napad”, rekao je i najavio da će krivci biti dovedeni pred lice pravde.

“U redakciji lista prava je klaonica”, rekao je glasnogovornik policije te potvrdio da su napadači pobjegli u crnom Cliju, no i da je policija nakon napada krenula za njima. Na trgu Clichy napadači su izišli iz Clija i oteli automobil drugom vozaču kojeg su izbacili iz vozila. U toj su jurnjavi naletjeli na ženu koja, srećom, nije teže ozlijeđena.

Napad su osudili svi svjetski mediji koji su se solidarilizirali s francuskim kolegama. Oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo koje je apleiralo na medije da ne objavljuju krvave snimke sa mjesta događaja. Britanski premijer David Cameron nazvao je napad “bolesnim”, a reakcije stižu i iz drugih država. Zločin su osudili i američki predsjednik Barack Obama, ali i Vladimir Putin.

Charlie Hebdo satirički je časopis koji je prije nekoliko godina navukao na sebe gnjev muslimana nakon što je objavio provokativnu karikaturu proroka Muhameda.

Eduard SOUDIL
JE LI POVOD ZA NAPAD ROMAN MICHAELA HOUELLEBECQA?

Ako povod za napad nije objava karikature Abua Bakra al-Baghdadija, to bi mogla biti činjenica da je Charlie Hebdo predstavio roman Michaela Houellebecqa, koji je od jučer u prodaji u francuskim knjižarama. Knjiga je to o muslimanu koji vodi Francusku prema zakonima konzervativnog islama. Roman “Submission” predviđa da 2022. godine francuska ljevica i desnica zajedno odluče podržati izvjesnog Muhameda Ben Abbesa na predsjedničkim izborima protiv desničarke Marie Le Pen. Novi predsjednik islamizira Francusku i EU te zajedno s Turskom i nekim afričkim zemljama napravi vojni blok. Ta zemlja sliči na staro Rimsko Carstvo.

Možda ste propustili...

VRLO JE VJEROJATNO DA ĆE SAD OPET ULOŽITI VETO

Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo, Hrvatska suzdržana

U ISTIM OBJEKTIMA GDJE SU HRVATSKI BIRAČI GLASALI NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR

Vijeće ministara odobrilo glasovanje na sedam lokacija u BiH za Europski parlament

Najčitanije iz rubrike