Novosti
NI 2015. NE NUDI PREVIŠE GOSPODARSKOG OPTIMIZMA

Mala zemlja poput Hrvatske, ako želi biti uspješna, treba biti izvozno orijentirana
Objavljeno 2. siječnja, 2015.
Analitičari RBA-a Vladinu projekciju rasta BDP-a od 0,5 posto smatraju previše optimističnom

Šest godina krize, neučinkovita uprava i državni aparat, izostanak reformi, poharan privatni sektor, niska kupovna moć građanstva... samo dio su utega s kojima domaće gospodarstvo ulazi u novu, prema svemu sudeći, još jednu za njega vrlo neizvjesnu kalendarsku godinu.

Ne čudi stoga što među građanima, ali i gospodarstvenicima, prevladava vrlo nizak indeks optimizma.

- Generalna ocjena je da ne možemo očekivati gospodarski ništa značajno. Ako gledamo na osječko-baranjsko gospodarstvo, možemo očekivati prihode na razini do 25 milijardi kuna, što je dakle još jedna stagnantna godina - kaže Zoran Kovačević, predsjednik HGK-Županijske komore Osijek. Kovačević ne niječe trend ulaganja u dugotrajnu imovinu i stvaranje pozitivne ulagačke klime, ali kaže prevelike su dubioze u važnim sektorima poput građevine i trgovine koji se ne mogu oporaviti za samo 365 dana. Uz sve to, Kovačević podsjeća kako smo ušli u još jednu izbornu godinu, što implicira izostanak značajnijih (bolnih) reformi koje su nužno potrebne.

Pad BDP-a

I razgovori s gospodarstvenicima pokazuju kako je percepcija općeg stanja u gospodarstvu vrlo negativna.

- Sveukupno gledano, percepcija općeg stanja u gospodarstvu vrlo je negativna, nažalost ni idućoj godini nije ostavljeno puno prostora za optimizam i vjeru u skorašnje okončanje krize - kaže Milan Vrdoljak, predsjednik Uprave prijevozničke tvrtke Ricardo.

- Nažalost, i sljedeća će godina biti obilježena daljnjim padom BDP-a i zaposlenosti. Naime, očekivane reforme nisu se dogodile, poslovno okruženje i poduzetnička klima su na vrlo niskim razinama, te ne vidimo mogućnosti za ozbiljnije preokretanje trendova. Fiskalna održivost vrlo je neizvjesna, budući da smo u šest godina udvostručili javni dug sa 125 na 255 milijardi kuna, a to ima direktne implikacije na uvjete poslovanja, kao i na socijalni standard naših građana - upozorava Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca. Ipak, ima i onih koji traže pozitivu.

Ovisi i o Rusiji

- Eventualni rast (domaćeg) BDP-a od 0,1 do 0,2 posto moći će se pripisati ponajviše oporavku velikih i gospodarski snažnih zemalja EU-a koje će indirektno osjetiti i naše gospodarstvo - mišljenja je Mario Ravlić, član Uprave Mesne industrije Ravlić. I oni, kao i u Ricardu, s pozornošću gledaju kako će se razvijati situacija s Rusijom. Ricarda se to tiče zbog transporta izvoznih roba u tu zemlju, a Ravliće brine hiperprodukcija europskih proizvođača mesa koji su zbog gubitka najvećeg izvoznog tržišta značajno spustili cijene, što je rezultiralo enormnim porastom uvoza svinjetine i junetine u Hrvatsku od 400 do 600 posto u odnosu prema prošloj godini.

- Mala zemlja poput Hrvatske, ako želi biti uspješna, treba biti izvozno orijentirana, snažiti i poticati izvoz i izvozne kapacitete, ali ne zanemarivati ni domaću potražnju i potrošnju i stvarati uvjete rasta, a ne pada platne, kupovne moći svojih građana - mišljenja je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Veli kako Hrvatskoj treba nova gospodarska politika, a to svakako nije ova čiji kontinuitet Vlada najavljuje i za 2015. godinu.

Konkurentnost

Pa ipak, u ministarstvu na čijem je čelu Gordan Maras u 2015. očekuju nastavak pozitivnih trendova kod malih i srednjih poduzetnika. Naime, Ministarstvo poduzetništva i obrta je u 2014. godini nastavilo s poticanjem malog i srednjeg poduzetništva kako bi ojačalo njihovu konkurentnost i snagu na tržištu. Zahvaljujući tim mjerama hrvatski mali i srednji poduzetnici postali su predvodnici gospodarskog oporavka.

Naposljetku, zaključnu prognozu prepuštamo bankovnim analitičarima. Zrinka Živković Matijević, direktorica Samostalne direkcije ekonomskih istraživanja pri RBA-u, ne dvoji kako je dugotrajna kriza u RH posljedica duboko ukorijenjenih unutarnjih slabosti te da je “početak oporavka i dalje uvelike ograničen izostankom domaće potražnje.” Ipak, optimizam je vezan uz izvoz, kao i potencijalni oporavak naših glavnih vanjskotrgovinskih partnera i orijentacija domaćih poduzeća na inozemna tržišta što bi trebalo jačati robni izvoz.

- Blagi poticaj mogao bi doći od očekivanoga slabljenja domaće prema većini valuta iz košarice za izračun efektivnih tečajeva - prognoziraju u RBA-u uz završnu ocjenu kako Vladinu projekciju rasta BDP-a od 0,5 posto smatraju optimističnom.

Dario KUŠTRO
Akceleratori i inkubatori

U Gradu Osijeku nastojat će poduzetnicima pomoći EU sredstvima. “U malom i srednjem gospodarstvu nastojat ćemo više odgovarati na direktne potrebe poduzetnika početnika, uspostavom akceleratora te širenjem poduzetničkih inkubatora. Za ovo, kao i za projekte gradskih tvrtki, više ćemo koristiti financijska sredstva EU-a, ovisno o dostupnim natječajima, nego proračun grada”, najavljuje Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo.

650 NOVIH RADNIH MJESTA

U Ministarstvu poduzetništva i obrta podsjećaju na provedbu natječaja „Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“, kroz koji je 28 poduzetnika dobilo nepovratne potpore ukupne vrijednosti od 249,4 milijuna kuna. Ukupna vrijednost svih projekata je oko 642 milijuna kuna, a očekuje se da će generirati oko 650 novih radnih mjesta. Također, poduzetnicima su bili dostupni i financijski instrumenti kao što su krediti sa subvencioniranom kamatom, jamstva, fondovi za gospodarsku suradnju te mikrokrediti za poduzetnike početnike.

Bernard Jakelić

HUP

Očekujemo veću potporu države u poticanju i stimuliranju izvoza, kao i snažniju pomoć gospodarske diplomacije

KREŠIMIR SEVER

NHS

Prevelika su očekivanja od sredstava iz EU fondova, za čije se korištenje ni dosad nije pokazalo previše sposobnosti

MARIO RAVLIĆ

Mesna industrija Ravlić

Naš idući investicijski ciklus je proširenje postojećih i gradnja novih proizvodnih kapaciteta u vrijednosti većoj od 90 mil. kuna

Zrinka Živković Matijević

Direkcije ekonomskih istraživanja

Investicije su zakočene dubokom recesijom u građevinarstvu, iscrpljenošću realnoga sektora

Blagi poticaj

MOGAO BI DOĆI OD OČEKIVANOGA SLABLJENJA DOMAĆE PREMA STRANIM VALUTAMA

Možda ste propustili...