Osijek
RAJKO UTJEŠINOVIĆ

Sezonu kupanja zatvorio skokom u hladnu Dravu
Objavljeno 27. prosinca, 2014.
Bilo mu je to petnaesto po redu Božićno kupanje na Neptunu

Dan za danom, godinu po godinu i daleko od očiju šire javnosti, Osječanin Rajko Utješinović došao je do okrugle brojke - petnaestog po redu Božićnog kupanja na Neptunu.

Praćen veselim pogledima prijatelja iz Motonautičkog kluba Neptun, Rajko je u kupaćim gaćicama otišao do božićnog bora na pontonu gdje su privezani čamci, malo se razgibao i bez razmišljanja skočio u hladnu Dravu. Nakon kraćeg brčkanja u Dravi, Rajko se vratio među prijatelje poručivši im - “Gotova je i ova sezona kupanja”!

I dok su drugi gosti kafića na Neptunu, uključujući i potpisnika ovog teksta, bili u debelim zimskim jaknama, Rajko je i dalje bio u kupaćim gaćicama i, kako kaže, nije mu hladno! Kupanje na Badnjak počelo je, govori, prije 15 godina.

- Sve je bilo spontano, nas nekolicina se te 1999. godine počela kupati već početkom svibnja, a onda je netko rekao: “Ajd' da vidimo do kada možemo izdržati”. Kupali smo se svaki dan, a već počekom jeseni prijatelji su polako odustajali, ali ja sam nastavio, sve do Božića, kaže Rajko, dodajući da se u hladnije dane kupa isključivo u jutarnjim satima, oko 7 do 7.30. Mnogi su skeptični glede njegove navike, boje se prehlada ili boleština, ali Rajko poručuje:

- U ovih moji 36 godina ja zbog prehlade kod liječnika nisam bio nikada! Siguran sam da sam zbog ove svoje navike ojačao imunitet - kaže Rajko, dodajući da je čari jesenskog i zimskog kupanja okusio i u Savi i u Dunavu. U Savi se kupa kod Županje, jer je tamo često zbog posla, a u Dunavu se “brčne” kada je na pecanju.

- Drava je najhladnija! Sava je brža, ali plića, dok je Dunav, zanimljivo, iako mnogo veći, i mnogo topliji od Drave - kaže Utješinović, najavljujući da će sezonu kupanja iduće godine otvoriti na Josipovo, 19. ožujka.

Milan BUGARIĆ
VIDIMO SE DOGODINE

Od iduće će godine Božićno kupanje članovi MNK Neptun pokušati podići na malo veću razinu. Bit će to prigoda za božićno okupljanje svih članova i njihovih obitelji, a sve će kulminirati novim Rajkovim skokom u hladnu Dravu.

ŽAL ZA PLAŽAMA NA PAMPASU

Od tinejdžerskog doba Rajko Utješinović zaljubljenik je u Dravu. Prije je svakoga dana u ljetnim satima “visio” na retfalačkim pješčanim plažama na Pampasu - na “prvoj”, nedaleko od konjičkog kluba, te na otoku. Na žalost, gradnjom cestovnog mosta, ova je plaža praktički nestala, a nekada je na njoj u ljetnim mjesecima bilo i nekoliko tisuća kupača. Rajka sada ljetno kupanje i ne privlači baš previše. “Ne volim se kupati kada je temperatura Drave blizu 20 stupnjeva. Iskreno ću ti reći - ubi me vrućina!”, sa smijehom kaže naš sugovornik.

Možda ste propustili...

U SUBOTU RADIONICA

Suživot ljudi i pasa u gradu

OPĆINA ČEPIN PROVODI PROJEKT ZAŽELI BOLJI ŽIVOT

Pomoć u kući 32 mjeseca imat će čak 180 Čepinaca

Najčitanije iz rubrike