Kultura
TREĆI FILOZOFSKI CAFE U MAGISU

Glavna tema empatija kao preduvjet promjene
Objavljeno 16. prosinca, 2014.

OSIJEK - U Cafe-galeriji Magis održan je treći filozofski cafe, u organizaciji Hrvatskog društva za filozofsku praksu. Nakon prva dva cafea u listopadu i studenom te nakon filozofskog vina kojim je obilježen Svjetski dan filozofije sredinom studenoga, treći filozofski cafe nastavak je promocije filozofije u praksi u Osijeku te zanimljivih filozofskih druženja koja sudionicima pružaju priliku da u ugodnoj atmosferi galerije Magis propitaju neke od suvremenih ili svevremenih tema koje nas svakodnevno muče.

Na prva dva cafea raspravljalo se o odnosu filma i filozofije te o odnosu medija i društva, dok je za filozofsko vino unaprijed zadana tema starosti, povezana s vinom, filozofijom, čovjekom i svijetom. Na trećem filozofskom cafeu sudionici su također predložili zanimljive teme od kojih je izabrana glavna tema o empatiji kao preduvjetu promjene. Ostale predložene teme bile su doista bliske: osobnost, ljudska prava, zašto životinje nisu opasne za prirodu dok čovjek jest, težina početaka, postoji li duša i etički relativizam. Nakon što su sudionici predložili tih sedam tema, uvjerljivu pobjedu u glasovanju odnijela je tema empatije. Pri raspravi o empatiji naglasak je stavljen na promjenu kroz koju prolazimo kao pojedinci u životu te kao društvo u cjelini. Rasprava je pokrenula čitav niz vrlo zanimljivih pitanja o tome je li volonterski rad dobar primjer empatije ili on katkad može biti volonterski rad s predumišljajem, a nakon toga sudionici su se dotaknuli problema oprosta i osobnog rasta kroz oprost.

“Ono što razlikuje filozofski cafe kao oblik filozofske prakse od akademske filozofije jest upravo iznošenje vlastitog mišljenja i iskustava o zadanoj temi, ne pozivajući se previše na filozofske, teološke ili druge autoritete. U raspravi o empatiji sudionici su doista tako i pridonijeli raspravi, zadržavajući se na primjerima iz vlastitog iskustva, iznoseći pitanja i probleme koji ih svakodnevno muče ili oslanjajući se na primjere koji nas okružuju u medijima. Nakon ovako plodnih rasprava, Hrvatsko društvo za filozofsku praksu i galerija Magis nastavit će organizirati filozofska druženja poput cafea i vina i u 2015. godini te pozivamo sve zainteresirane da nam se i ubuduće pridruže u filozofiranju”, kaže Zoran Kojčić, Predsjednik Hrvatskog društva za filozofsku praksu. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike