Novosti
PUT PREMA SAMOM DNU

Ovamo nas je doveo SDP: BDP pada već 12 kvartala
Objavljeno 10. prosinca, 2014.
Najveći doprinos smanjenju BDP-a dao je sektor graditeljstva

Vezani članci

PROGNOZE HGK ZA 2015.

BDP će rasti vrlo malo, a treba nam 4 %

Da je hrvatsko gospodarstvo nastavilo tonuti potvrđeno je i na jučerašnjem predstavljanju rezultata kretanja BDP-a u trećem tromjesečju 2014. godine.

Kako je objavio Državni zavod za statistiku, bruto domaći proizvod realno je manji za pola posto u trećem tromjesečju 2014. u odnosu na isto tromjesečje 2013. godine. Ujedno, to je i dvanaesti kvartal uzastopnog pada BDP-a u Hrvatskoj!

Izdaci za potrošnju kućanstava u trećem tromjesečju 2014. pali su za 1,1 posto, a izdaci za potrošnju neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima (NPUSK) pali su za 1,2 posto. Izdaci za potrošnju države pali su za 1,4 posto, a pad brutoinvesticija u fiksni kapital iznosio je 3,6 posto. Izvoz roba i usluga porastao je za 4,1 posto, zbog rasta izvoza usluga za 2,9 % te rasta robnog izvoza za 5 posto. Istovremeno, uvoz roba i usluga porastao je za 3,2 posto i to zbog rasta robnog uvoza za 2,8 % i rasta uvoza usluga za 5,4 %.

Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realne promjene BDP-a bio je negativan (1,6 postotnih bodova). Među sastavnicama domaće potražnje najveći negativan doprinos prouzročen je padom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan (1,1 postotnih bodova). Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom usluga. Najveći doprinos rastu BDP-a u trećem tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti Prerađivačka industrija, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti graditeljstva. Bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2014. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno je manja za 0,5 %. Na realni rast BDV-a utjecao je rast bruto dodane vrijednosti zabilježen u ovim djelatnostima: prerađivačka industrija (za 2,9 %), trgovina, prijevoz i skladištenje te smještaj, priprema i usluživanje hrane (za 0,8%), stručne, znanstvene, tehničke, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (za 0,1%) i ostale uslužne djelatnosti (za 0,0%) u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Realni pad BDV-a ostvaren je u ovim djelatnostima: poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (za 7,5 %), graditeljstvo (za 6,5%), informacije i komunikacije (za 1,4 %) financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (za 0,2 %), poslovanje nekretninama (za 0,9%) te javna uprava i obrana, obrazovanje, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (za 0,8%) u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Eduard SOUDIL

0,5%

pao je BDP u trećem kvartalu ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2013. godine

13,4%

manji je BDP nego 2008. godine

Najčitanije iz rubrike