Ekonomija
IZ JAMSTVENOG FONDA MINISTARSTVA GOSPODARSTVA:

Osječko-baranjska županija osigurala industriji podršku za ulaganja u proizvodnju
Objavljeno 5. prosinca, 2014.
U ime Županije ovaj program provest će Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje

Iz svoje riznice Osječko-baranjska županija na godišnjoj razini osigurava između 7,5 do osam milijuna kuna za subvencioniranje kamatnih stopa za one poduzetničke kredite koje lokalno gospodarstvo koristi kako bi bilo konkurentnije na tržištu.

Izravan je to doprinos u podršci poduzetnicima pa tako i kraj ove godine prolazi u tom tonu.

Naime, jučer je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić predstavio novu pogodnost, ali i najavio nastavnu potporu i za iduću godinu.

- Na temelju iskazanog interesa Ministarstvo gospodarstva nam je iz Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji odobrilo iznos od 1,2 milijuna kuna - izvijestio je župan.

Provedbu ovog programa u ime Županije provest će Regionalna razvoja agencija Slavonije i Baranje.

- Iako je naša prvotna uloga bila da se bavimo samo EU fondovima, vrijeme je pokazalo kako su za poduzetnike i nevladin sektor ta sredstva ograničena pa je bilo potrebno dati im cjelokupnu informaciju, dakle i ono što nude jedinice lokalne uprave i nacionalna ministarstva. Zbog toga smo ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europkse unije postali županijski koordinator, ispred Ministarstva poduzetništva i obrta partnerska poduzetnička institucija, a u ovom projektu i produžena ruka Ministarstva gospodarstva - rekao je Stjepan Ribić, predsjednik Uprave RRA.

Jučer je pak pred novinarima obznanjen sadržaj ovoga novog javnog poziva.

Jasno je, naime, kako domaćem gospodarstvu ne nedostaje ideja i volje za ulaganjem, poslovne banke spremne su kvalitetne investicije kreditno podržati, ali vrlo često stvar zapne na pitanju - jamstva.

Kako bi premostili taj nedostatak, najveća slavonska županija, uz resorna ministarstva, pokušava izravno pomoći osiguranjem sredstava za jamstveni kapital. Ovaj put takav fond namijenjen je za male i srednje poduzetnike te obrtnike u prerađivačkoj industriji i za inovacije u njoj, odnosno proizvodnji prehrambenih proizvoda, proizvodnji tekstila, kože i obuće, proizvodnji proizvoda od drva, papira, proizvodnji kemijskih proizvoda te popravaka i instaliranje strojeva i opreme (NKD 2007 - C10, C13-C17, C20-C30 i C32-C33).

Jamstvo pokriva najviše 75 posto iznosa neotplaćene glavnice kredita, odnosno maksimalno 1,5 milijuna kuna po jednom poduzetniku. Jamstva se koriste za financiranje 70 posto ulaganja u materijalnu imovinu, dakle kupovinu osnovnih sredstva rada, materijala ili strojeva, te 30 posto za nematerijalnu imovinu, primjerice ishođenja licenci, atesta, certifikata... Jamstvo se također koristi za namjenu kredita za financiranje ulaganja u modernizaciju tehnološkog procesa, ali i za obrtna sredstva vezana uz provedbe modernizacije tehnološkog procesa do maksimalno petsto tisuća kuna. Javni poziv, s postupcima odobravanja i izdavanja jamstva, u cijelosti je obznanjen na web stranicama Osječko-baranjske županije i RRA, a otvoren je do iskorištenja raspoloživih sredstava.

Naposljetku Šišljagić je najavio novu liniju subvencioniranja kamata, koja će se realizirati tijekom 2015. godine, a gospodarstvenicima Osječko-baranjske županije osiguran je kreditni potencijal od 27 milijuna kuna. Županija će subvencionirati kamatu u iznosu od jedan, a Ministarstvo poduzetništva s dva posto.

Dario KUŠTRO
SBERBANK DEPOZITAR

Regionalno razvojna agencija je za izbor depozitne banke objavila javni poziv. Javile su se četiri domaće banke, a najveću kamatnu stopu, 3,60 fiksna godišnja, ponudila je Sberbank d.d.

70 milijuna kuna kreditnog potencijala

Tijekom proteklih godina, Osječko-baranjska županija je, uz podršku resornih ministarstava, za županijsko gospodarstvo, kroz povoljne kreditne linije, osigurala kreditni potencijal u ukupnom iznosu 70 milijuna kuna.

1,2

milijuna kuna odobrilo je Ministarstvo gospodarstva iz Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju OBŽ-a

STJEPAN RIBIĆ

predsjednik Uprave RRA

Iako je naša prvotna uloga bila da se bavimo samo EU fondovima, vrijeme je pokazalo da su za poduzetnike i nevladin sektor ta sredstva ograničena pa je bilo potrebno dati im cjelokupnu informaciju, dakle i ono što nude jedinice lokalne uprave i nacionalna ministarstva.

VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ

župan osječko-baranjski

Nova linija subvencioniranih kamata, koja će se realizirati tijekom 2015. godine gospodarstvenicima Osječko-baranjske županije osigurat će kreditni potencijal od 27 milijuna kuna.

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike