Novosti
POLEMIKE OKO ŠEŠELJA

Sukob hrvatskih EU zastupnika s Dačićem
Objavljeno 2. prosinca, 2014.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na sastanku ministara zemalja zapadnog Balkana u Europskom parlamentu sukobio se se hrvatskim europarlamentarcima koji su inicirali rezoluciju EP-a o Vojislavu Šešelju.

Dačić je, između ostaloga, na sastanku rekao da Šešeljeva politika treba biti osuđena, a ne Srbija, jer je u Srbiji pobijedila drukčija politika. Dačić se ispričao na dužem govoru rekavši da se o Srbiji dulje pričalo bez njezina prisustva te je izazvao reakciju hrvatskih članova EP-a. Ponovio je da Srbija nije sudjelovala u puštanju Šešelja, da ju sud nije niti obavijestio i rekao da je cilj njegova puštanja destabilizacija Srbije. Andrej Plenković poručio je da se od Srbije očekivalo i da se još očekuje jasno ograđivanje od Šešeljevog govora mržnje. Ruža Tomašić optužila je Dačića da je arogantan i da je došao u Bruxelles dijeliti lekcije. Dačić joj je uzvratio podsjećanjem na njezinu izjavu: “Hrvatska je za Hrvate, oni kojima se ne sviđa, mogu ići”.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin ocijenio je očekivanim poziv haaškog tužiteljstva da se Vojislava Šešelja vrati u pritvor, upozorivši da se time priziva velika nesreća. “Kada je Šešelj pušten rekao sam da će doći trenutak kada će od nas tražiti da ga vratimo u Haag, da će se on odbiti predati i da se priziva velika nesreća”, rekao je Vulin za RTS. Vulin je ocijenio kako bi moglo doći do sukoba Šešeljevih pristaša s policijom pa će “svijet gledati kako Srbi tuku Srbe”, no istaknuo je da vjeruje da će se “taj scenarij izbjeći, jer će vlada Srbije dati sve od sebe da se to ne dogodi”. Vojislav Šešelj oglasio se u povodu inicijative Tužiteljstva koje je zatražilo da opozove odluku o njegovu privremenom puštanju na slobodu. “Ako me odluče uhititi, oni to moraju provesti prema zakonskoj proceduri, a to znači mene zatvoriti pa da me sudsko vijeće sasluša i donese rješenje, a ja na to rješenje imam pravo žalbe. Ja ću kompletnu tu proceduru upotrijebiti suprotstavljajući se tom uhićenju”, rekao je optuženi zločinac. (E.S.)

“Hrvati su se upecali i učinili mi uslugu. Glavna sam tema njihove predizborne kampanje”, rekao je Šešelj.

Možda ste propustili...