Ekonomija
S PLANTAŽA OSJEČKE UPRAVE ŠUMA

Trupci topole sve više završavaju u pogonima domaćih drvodjelaca
Objavljeno 27. studenog, 2014.
Drvo mekih listača tražena je sirovina hrvatske industrije

Od ukupno 68 tisuća hektara šuma s kojima u osam svojih šumarija gospodare Hrvatske šume - Uprava šuma Podružnica Osijek - 7,3 tisuća hektara uzgojne su plantaže šuma topole i drugih mekih listača, najviše onih uz Dravu i Dunav.

Sukladno gospodarskim osnovama, godišnje se s približno 300 hektara siječe 100 tisuća kubičnih metara trupaca euroameričke topole i iste količine manje vrijednih celuloznih višemetrica. Ta sirovina u posljednje vrijeme sve više završava u preradbenim pogonima hrvatskih drvoprerađivačkih tvrtki, i zbog toga su u Upravi šuma Osijek vrlo zadovoljni.

Naime, nakon što im je sredinom 2012. godine tadašnje Belišće d.d., a sada Duropack, zbog prestanka proizvodnje ambalažnog papira od celuloze, otkazalo daljnju kupnju topolova i drva drugih mekih listača, u Upravi šuma Osijek jednostavno nisu mogli brzo naći nove kupce za više od 40 posto te svoje gotove robe. Domaćih drvoprerađivača zainteresiranih za takav drvni sortiment nije bilo ni izbliza dovoljno, pa je on ponuđen srbijanskim drvoprerađivačima, koji su to obilno i prihvatili, budući da su imali dobro razgranato tržište svojih proizvoda od drva mekih listača u zemlji i inozemstvu.

- Iako smo na taj način problem viška topolovih trupaca uglavnom riješili, nikako se nismo mirili s činjenicom kako to ipak za naše društvo nije dobro, te bi bilo mnogo bolje da tu dragocjenu sirovinu kroz vlastitu preradu i što veći stupanj finalizacije iskoriste domaći drvoprerađivači. Stoga smo ih i dodatno animirali te pružili povoljne uvjete kupnje te im, sukladno stupnju finalizacije, omogućili da pritom koriste i značajne benefite - kaže Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Osijek. Pritom ne krije zadovoljstvo što je takav plan u cijelosti i uspio, pa se već ove godine od ukupne sječe više od 90 posto takvog drva prodaje upravo domaćim drvoprerađivačima.

Prosječna cijena kubika topole sada iznosi nevelikih 300 kuna. Velike količine takvog drva sada završavaju u Palmi iz Jastrebarskog, Adriatika drvu koja ima svoje pilane u Našicama i Đurđenovcu, Drvnoj industriji “Blaža” Đakovo i drugima. Novu tvornicu drvenih gajbica za voće i povrće na bazi drva topole iz Uprave šuma Osijek upravo završava poduzetnik iz Vukovara. U određenim fazama prerade sada domaći pilanari i drvoprerađivači svoje proizvode izvoze u mnoge zemlje, osobito Egipat, Indiju, Tajland... Sječka zaostalih grana iz sječe također ne ostaje na plantažama, već se ona izvozi u Mađarsku i ondje se koristi kao pogonsko gorivo velike pečuške termoelektrane.

- Na taj način smo otvorili dodatno tržište za naše drvo mekih listača kada već od iduće godine i osjetnije povećamo eksploataciju/sječu sukladno planu razminiranja velikih površina takvih naših šuma, a na kojima imamo velike količine takvog drva sada u velikoj mjeri već daleko izvan optimalnih rokova sječe od 30 godine - kaže Ljubojević.

Nikola VUKADINOVIĆ
Novih 250 ha šume topole

I ove jeseni Uprava šuma Osijek obavlja sadnju na dijelu od prošle godine posječenih 300 hektara šume topole, ponajviše u predjelima Budvaj i Babin grob kod Baranjskog Petrovog Sela, ali i onima kod Erduta. Ostatak će se posaditi na proljeće 2015. Prema riječima Borisa Ljubojevića, na tim poslovima, uz specijalnu mehanizaciju i radnike Uprave šuma Osijek, putem jedne agencije za privremeno zapošljavanje angažirano je i više od 200 sezonskih radnika iz okolnih baranjskih sela, kojima se tako pruža prilika dnevno zaraditi oko 200 kuna. Na hektar zemljišta sadi se 273 sadnice topole te se one trščanom ogradom zaštićuju od divljih životinja. Njihov će uzgoj trajati približno 30 godine, kada će ponovno biti zamijenjene novim nasadima.

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike