Novosti
ZAVRŠENE KONZULTACIJE RADNE SKUPINE

Sabor uskoro donosi deklaraciju o Šešelju
Objavljeno 24. studenog, 2014.

Vezani članci

MINISTAR PRAVOSUĐA ORSAT MILJENIĆ:

Spodobi Šešelju mjesto je u zatvoru

Nakon konzultacija koje je jučer imala radna skupina sastavljena od predstavnika većine stranaka u Saboru, došlo se na domak donošenja deklaracije kojom će osuditi puštanje na slobodu ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Deklaracija bi trebala zatražiti preispitivanje te odluke te poručiti da za Srbiju, kao kandidatkinju za članicu EU, moraju vrijediti isti demokratski standardi.

Moguće je da deklaraciju Sabor donese već ovaj tjedan jer je tekst dosegao visoku razinu usuglašenosti. O njoj će se još konzultirati klubovi, a sudionici konzultacija jučer nisu željeli iznositi previše pojedinosti o sadržaju.

Osuda onog što se događa (nakon Šešeljeva puštanja iz haaškog zatvora) u fokusu je deklaracije, rekla je novinarima nezavisna zastupnica, bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor koja je inicirala donošenje deklaracije.

“Nije bitno kad, nego da jednoglasno doneseno deklaraciju”, odgovara Kosor na upite hoće li je Sabor donijeti do četvrtka. Deklaracijom se izražava stajalište jedne države, taj bi dokument, posebno ako ju Sabor donese jednoglasno, bio dobro uporište hrvatskom predstavniku u Ujedinjenim narodima kod rasprave o radu Međunarodnog kaznenog suda. I Gordan Jandroković (HDZ) potvrđuje visok stupanj suglasnosti o deklaraciji. “Smjer je zadan, osudili smo odluku Međunarodnog kaznenog suda, smatramo da je Šešeljevo puštanje iz zatvora neprimjereno, zatražili smo da Sud opozove tu odluku, argumentirali zašto je to bitno”, kaže Jandroković. Osim toga, podsjeća se i na obvezu Srbije, kao kandidatkinje za EU, da jasno osudi i projekt Velike Srbije, i mržnje, kao i pokušaj da mijenja granice.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) navodi da je poanta deklaracije podsjetiti kako je osnovan Sud, prije svega da osudi ratne zločince, ali i da uspostavi pravdu kao temelj uspostave mira. “Mi prije svega konstatiramo čitav niz stvari, odluke koje smo mi donosili i pozivamo Vijeće sigurnosti kao osnivača da vodi računa o tome”, kaže SDP-ova zastupnica.(V.T.)