Svijet
PUŠTEN NA LIJEČENJE U SRBIJU

Šešelj stigao u Beograd i odmah počeo osvajati vlast
Objavljeno 12. studenog, 2014.

Vezani članci

REAKCIJE NA PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Hartmann: Neizricanje presude Vojislavu Šešelju je fijasko Haškog suda

Čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, optuženik Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), koji je u pritvorskoj jedinici u Haagu proveo 11 godina, sletio je jučer na beogradski aerodrom nakon odluke Sudskog vijeća o privremenom puštanju na slobodu kako bi se nastavio liječiti u “primjerenijem okružju”.

Haški tribunal je potvrdio da je optuženi Šešelj privremeno pušten iz sudskog pritvora i da je napustio Nizozemsku.

Na beogradskom aerodromu dočekao ga je velik broj poštovatelja lika i djela. Mogli su se vidjeti transparenti, zastave sa Šešeljevim likom, a mnogi su naglas psovali aktualnu vlast i pjevali četničke pjesme.

Na aerodromu su uzvikivali "Srbine Vojo", a Šešelj je nakon izlaska iz zrakoplova dočekan uzvicima i pljeskom.

"Radujem se povratku, odmah se vraćam politici, imam dvije metastaze, ali to nije tako strašno", kazao je Šešelj u avionu pri povratku u Beograd. Odmah nakon dočeka Šešelj je otišao u sjedište Srpske radikalne stanke.

Portal B92 javlja kako je osiguranje zračne luke formiralo kordon na dolaznom terminalu, kojim je Šešelj trebao proći, ali su njegovi simpatizeri probili taj kordon. Vojislav Šešelj obratio se svojim pristašama koji su se okupili ispred zgrade stranke. Šešelj je rekao da ga je sud na brutalan način izbacio iz tamnice. Rekao je da on to od njih nije tražio niti je sud postavljao bilo kakve uvjete. “Htjeli su me se otarasiti”, zaključio je Šešelj. Rekao je i da je privremeno odsutan iz Haaga, odnosno dok ne osvoji vlast. Haški sud je nazvao "globalističkom zvijeri koja uništava živote".

Optužnica za zločinački pothvat i etničko čišćenje

Šešelju je u Hagu suđeno kao jednom od sudionika u "zajedničkom zločinačkom pothvatu" s ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva s trećine teritorija Hrvatske, iz većeg dijela BiH, kao i iz Vojvodine. Prema optužnici, Šešelj je sudjelovao u regrutiranju, financiranju, naoružavanju, opremanju i usmjeravanju dobrovoljaca povezanih sa SRS, poznatijih kao četnici ili šešeljevci. I sam se Šešelj ponosio svojim četnicima, o čemu je posljednji put u Srbiji govorio i na mitingu prije odlaska u Haag, 23. veljače 2003., istovremeno kada je najavljivao i “krvavo proljeće”, kao i da će "najgori ološ, Zoran Đinđić, koji upravlja Srbijom, morati na dno rijeke, gdje mu je i mjesto".

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike