Svijet
REAKCIJE NA PRIVREMENO PUŠTANJE NA SLOBODU

Hartmann: Neizricanje presude Vojislavu Šešelju je fijasko Haškog suda
Objavljeno 8. studenog, 2014.

Vezani članci

HAŠKI SUD O VOĐI SRPSKIH RADIKALA

Šešelja puštaju na slobodu

U Srbiji se u petak očekivao dolazak Vojislava Šešelja kojeg je Haški sud u četvrtak pustio na privremenu slobodu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Šešelj boluje od raka debelog crijeva koji je metastazirao u jetra. Sudsko vijeće Haškog suda “smatra da hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog”. Šešelj, vođa srpskih radikala, optužen je za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini i nad vojvođanskim Hrvatima.

Haški sud dobio je jamstva srbijanske vlade da Šešelj neće biti u kontaktu ni s jednom od svojih žrtava ili svjedoka koji svjedoče u postupku koji se protiv njega vodi. Međutim, Šešelj očito ne planira ispoštovati zadane uvjete jer je, kako piše srbijanski Blic, srbijanskim diplomatima u Haagu poručio: “Ako i dođem u Srbiju, neću se baviti svojim liječenjem, već ću sve snage usmjeriti na osvetu.”

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, za Klix.ba komentirala je odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu te činjenicu da mu Haški sud još nije izrekao presudu. "Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke je li kriv ili je nevin. Poslije toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. godine. Nije problem što je pušten sada zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je što se događa sada s tim suđenjem, zašto predsjednik Suda ne spominje ništa što se događa s presudom već četiri godine i kad će presuda biti napisana", rekla je Hartmann. Naglasila je kako je neizricanje presude Šešelju još jedan fijasko u radu tog suda.(D.Pav.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike