Novosti
DRVOPRERAĐIVAČI

Još jedna grana industrije je na koljenima, umjesto namještaja izvozimo trupce
Objavljeno 10. studenog, 2014.
Drastičan pad proizvodnje i izvoza u 2013. godini i u području djelatnosti proizvodnje papira

Drvnoprerađivačka industrija, jedna od najviše radno intenzivnih i izvozno orijentiranih grana industrije, iako je u poratnom razdoblju doživjela znatan pad, a mnoge njezine nekad velike i poznate tvrtke završile u stečaju, pa i u likvidaciji, i nadalje zauzima značajno mjesto u gospodarstvu Osječko-baranjske županije, no erozija njezinih rezultata sve više zabrinjava.

Osječko-baranjska županija raspolaže značajnim kapacitetima za proizvodnju piljene građe, građevinskih elemenata od drva, građevinske stolarije, ambalaže od drva, kuhinjskog i ostalog namještaja te drugih proizvoda od drva.

1463 zaposlena

Prema podacima Fine, a koje je u svojemu zajedničkom poslovnom izvješću o poslovanju gospodarstva Osječko-baranjske županije za u 2013. godinu upravo objavila Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek, industrijska grana prerada drva i proizvoda od drva imala je rast ukupnog prihoda od 10,3 posto, ali je ostvarila negativan financijski rezultat od tri milijuna kuna, kao i proizvodnja namještaja, 39,6 milijuna kuna.

Takav nepovoljan financijski rezultat u 2013. godini posljedica je rasta ukupnog rashoda i smanjenja opsega proizvodnje, gubitka tržišta i velikog kreditnog zaduženja. Pritom su smanjenje visine investicijskog ulaganja u dugotrajnu imovinu, broja uposlenih djelatnika i netoplaće osnovne karakteristike te industrijske grane, koja, kao i cjelokupno gospodarstvo, zbog globalne financijske krize prolazi kroz nepovoljna ekonomska vremena.

Zaposlenih u osječko-baranjskim tvrtkama drvne i industrije namještaja je u 2013. bilo 1463, što je za dva posto manje u odnosu prema 2012. godini te su oni u broju ukupno zaposlenih u gospodarstvu županije imali udjel od 4,1 posto.

Investicije u dugotrajnu imovinu u tim su djelatnostima u 2013. smanjene za 40 posto u odnosu prema godini prije te su iznosile samo 12,8 milijuna kuna.

Prosječna netoplaća u drvnoj i industriji namještaja u 2013. godini bila je daleko ispod prosječne netoplaće ukupnog gospodarstva Osječko-baranjske županije. U djelatnosti prerade drva i proizvoda od drva ona je iznosila 2868 kuna, a u proizvodnji namještaja samo nevjerojatnih 2267 kuna, što je za čak 450 kuna manje nego godinu dana prije. Sve to u okolnostima kada je prosječna plaća u gospodarstvu OBŽ-a iznosila 4000 kuna.

Glavna tržišta

Tvrtke iz drvnog sektora tradicionalno su veliki izvoznici pa je taj trend nastavljen i u 2013. godini, no samo u djelatnosti prerade drva, odnosno izvoza proizvoda niske faze dodane vrijednost, no ne i izvoza namještaja. U ukupnom izvozu gospodarstva Osječko-baranjske županije u 2013. tvrtke drvnog sektora sudjelovale su s osam posto i ostvarile ukupan izvoz u vrijednosti 256 milijuna kuna. Ujedno su ostvarile pozitivan saldo razmjene, u iznosu od 244 milijuna. Pritom je prerada drva i proizvodnja proizvoda od drva povećala svoj izvoz za 17 posto u odnosu prema 2012. godini i u 2013. godini on je iznosio 182,6 milijuna kuna, dok je proizvodnja namještaja smanjila izvoz za 41 posto i u 2013. on je iznosio 73,5 milijuna.

Hrvatska drvna industrija, pak, za razliku od osječko-baranjske, 65 posto svoje ukupne proizvodnje plasira u izvoz, a uvozna je komponenta samo pet posto, što višestruko povećava dodanu vrijednost tog sektora. Oko 70 posto ukupnog izvoza su finalni proizvodi (namještaj, parket, građevinska stolarija, drvene kuće), a 30 posto građevinski su elementi i trupci. Glavna izvozna tržišta drvnoprerađivačkog sektora su Njemačka, Italija i Austrija.

Nikola VUKADINOVIĆ
proizvodnja papira U gubicima

Ukupno 41 županijska tvrtka u djelatnosti proizvodnje i prerade papira te tiskanja i umnožavanja snimljenih zapisa u 2013. godini ostvarila je prihod od 552 milijuna kuna, što je za 23 posto manje nego prethodne godine (gubitak je u iznosu od 21 milijun kuna, od čega se gotovo cijeli iznos odnosi na djelatnost proizvodnje papira). Ipak, ohrabrenje stiže gledajući ostvarene investicije u dugotrajnu imovinu u tvrtkama djelatnosti proizvodnje papira, proizvoda od papira i tiskanja, koje su u 2013. godini veće za 29,6 posto u odnosu prema prethodnoj godini. No, nažalost, porast investicija nije pratila i porast zaposlenosti pa je u tim djelatnostima u prošloj godini došlo do smanjenja broja zaposlenih za čak 35 posto, ili za 362 djelatnika. To smanjenje bilo je gotovo isključivo u proizvodnji papira. Prosječna netoplaća po zaposlenom u djelatnosti proizvodnje papira i proizvoda od papira za 2013. godinu iznosila je 4880 kuna, što je za 4,6 posto više nego prethodne godine, a za 22 posto veća je nego prosječna netoplaća u ukupnom gospodarstvu županije. U tiskarstvu prosječna je netoplaća 3993 kune ili za 5,7 % viša nego 2012. U 2013. godini te djelatnosti ostvarile su izvoz robe vrijedan 280 milijuna kuna, što je za 26 posto manje nego u prethodnoj godini, dok je uvoz bio veći za 32 posto i iznosio je 193 milijuna. Ostvareni saldo je pozitivan i iznosi 87 milijuna kuna, što je ipak znatno manje nego što je iznosio u 2012. godini - 236 milijuna. Udio izvoza te dvije djelatnosti u ukupnom izvozu županije u 2013. godini iznosio je 8,7 posto, a uvoza u ukupnom uvozu 9,4 posto.

HGK: BUDUĆNOST TEMELJITI NA NAMJEŠTAJU I PARKETU

Proizvodnja masivnog parketa i namještaja dva su glavna proizvoda na kojima domaća drvna industrija treba temeljiti svoje buduće planove za još veći i uspješniji prodor na strana tržišta, smatraju u Županijskoj komori Osijek.

73,5

milijuna kuna iznosio je izvoz namještaja u 2013. godini, što je čak

41%

manje nego u 2012. godini

Bijedna plaća

U proizvodnji namještaja prosječna plaća je 2267 kn

Možda ste propustili...

DUGUJU 3,88 MILIJARDI EURA

U blokadi je 211 tisuća građana

USTAVNI SUD RH IMENOVAO ČLANOVE ETIČKOG POVJERENSTVA

Povjerenstvo za europske izbore

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika