Kultura
HRVATSKI UMJETNIK NA MEĐUNARODNOM SALONU ARTCHEVAL IZ SAMURA

Hiperrealistično zlatno “Sedlo” Hrvoja Dumančića sačuvano od zaborava
Objavljeno 29. listopada, 2014.

Stručni ocjenjivački žiri međunarodnog salona ArtCheval iz Saumura odabrao je rad Hrvoja Dumančića, skulpturu “Sedlo”, u konkurenciji 40 radova koji su izloženi na ovogodišnjem salonu. Izložba se u Galeriji Bouvet Ladubay u Saumuru održava do 13. studenoga. Spomenuti salon održava se svake godine, a ove godine 22. put. Umjetnik izlaže hiperrealistično zlatno sedlo kojim ističe važnost tog predmeta kroz povijest čovječanstva te naglašava što je ono donijelo čovječanstvu kroz stoljeća i kakav bi život ljudi bio bez njega. Ovo je Dumančićevo četvrto izlaganje na ArtChevalu. Prvu je nagradu ArtChevala osvojio 2002. skupturom Aramis, a skulptura Memoire izabrana je 2005. među 15 najistaknutijih radova u svim kategorijama te dobila posebno priznanje žirija.

Dumančić sudjeluje i na Of(f)estivalu, koji se održava na 24 lokacije u regiji, a na svakoj će lokaciji biti predstavljen po jedan umjetnik. Želja je u vrijeme održavanja ArtChevala od grada Saumura napravi veliku galeriju. Različiti su umjetnici pozvani na određenim lokacijama u gradu izlagati djela koja će publici biti dostupna za razgledavanje tijekom održavanja Salona.

“Sedlo - jedan od od najvećih ljudskih izuma. U trenutku kada je spojilo čovjeka i konja krenulo je otkrivanje svijeta, osvajanje nekih novih teritorija. Sedlo čovjeku postaje saveznik u otkrivanju do tada neotkrivenog. Pogledavši unazad, zavrtjevši 6000 godina kretanje kroz prostranstva, ratove, vrijeme industrializacije, najprije pojavom kočija pa redom: automobila, vlakova, brodova, aviona, pratimo staze kojima su galopirali jahači. Danas brzim cestama jure neki novi konji, otišli smo daleko, gotovo do zvijezda.

Evoluirali smo baš kao i sedlo koje danas simbolizira umjetnički primjerak dobro sačuvan od zaborava. Iako se nedovoljno promišlja o tome koliki je njegov značaj za čovjeka, u knjigama ostaje zabilježeno sjećanje na jednu eru u kojoj se jurilo prostranstvima na najmoćnijem i najuzvišenijem biću koje živi u simbiozi s čovjekom već vjekovima – konju” - ističe Hrvoje Dumančić.N.Vekić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike