Novosti
ZBOG PIJESKA SADA ZABRANJEN I PROMET U OSJEČKOJ LUCI

Džojić: Pomozite, ili će većina naših radnika ostati bez posla
Objavljeno 24. listopada, 2014.
Zakon o vodama zabranio je bilo kakvo vađenje pijeska i šljunka iz riječnih vodotokova

Luka Tranzit Osijek d.o.o., nakon što je početkom 2010. Zakon o vodama zabranio bilo kakvo vađenje pijeska i šljunka iz riječnih vodotokova i zbog toga se u njezinu akvatoriju u međuvremenu nataložile velike količine pijeska, a zbog čega joj je ljetos Lučka kapetanija Osijek umnogome ograničila uplovljavanje brodova, i dalje se suočava s velikim problemom u poslovanju.

Naime, nakon visokih ljetnih voda rijeke Drave nataložene su dodatne količine pijeska u akvatoriju luke, što sada onemogućava bilo kakvo uplovljavanje u luku i obavljanje lučkih djelatnosti. Sve to je, u konačnici, dovelo u pitanje i samu opstojnost Luke Tranzit, članice Nexe grupe Našice. Stoga je Dalibor Džojić, direktor Luke Tranzit, jučer uputio i apel za pomoć kako bi se taj problem počeo što brže rješavati.

Naime, 13. listopada inspektor sigurnosti plovidbe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture donio je rješenje kojim se zabranjuje plovidba svim plovilima u Luci Osijek na cijelom području operativne obale zbog neosigurane dovoljne dubine akvatorija za sigurnu plovidbu, pristajanje uz operativnu obalu te obavljanje manipulativnih operacija kod utovara i istovara, sve dok se ne ukloni naneseni pijesak iz akvatorija luke. Valja, naime, podsjetiti da je Agencija za vodne putove napravila snimku prema kojoj je utvrđeno da u akvatoriju luke Osijek postoji količina od 600.000 kubika pijeska. A iako je, prema Zakonu o plovidbi i lukama unutarnjih voda, za tehničko održavanje vodnih putova nadležna Agencija za vodne putove, zbog nedostatnih sredstava u tekućoj godini Agencija nije u mogućnosti financirati interventno čišćenje cjelokupnog akvatorija u Luci Osijek.

Kako ističe Džojić, na temelju međunarodnih ugovora koje je Republika Hrvatska potpisala, Luka Osijek je međunarodna riječna luka, a riječni put Dravom do Osijeka dionica međunarodnog plovnog puta. Iz toga proizlazi obveza Republike Hrvatske za osiguravanjem minimalnih tehničkih karakteristika vezanih uz plovnost lukom i plovnim putom.

- Luka Tranzit Osijek slijedom je koncesijskog ugovora s Lučkom upravom Osijek jedini ovlašteni lučki operater u Luci Osijek i ovakvim razvojem situacije u potpunosti joj se onemogućava obavljanje koncesijske djelatnosti za koju joj je Lučka uprava Osijek, u ime Republike Hrvatske, izdala koncesiju na rok od 30 godina, a tvrtka je dovedena pred zid - kaže Džojić.

Ističe kako Luka Tranzit zapošljava 63 radnika i postoji velika opasnost da će zbog onemogućavanja obavljanja djelatnosti velika većina njih ostati bez posla.

U svemu tomu novost je da je ipak 18. listopada, nakon brojnih inzistiranja, konačno stupila na snagu Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o uvjetima davanja koncesija za gospodarsko korištenje voda, čime su ispunjeni uvjeti za raspisivanje natječaja za dodjelu koncesije za eksploataciju pijeska i šljunka iz obnovljivih ležišta u području značajnom za vodni režim.

Nikola VUKADINOVIĆ
ŽURNO RASPISATI NATJEČAJ ZA EKSPLOATACIJU PIJESKA

- Luka Tranzit Osijek posjeduje vlastite deponije, opremu i ljudske resurse za eksploataciju pijeska iz Drave, a sukladno spomenutom zakonu Lučka Uprava Osijek posjeduje i Studiju utjecaja na okoliš (2007.) i Studiju za procjenu utjecaja na okoliš infrastrukture Luke Osijek (2013.). Stoga apeliramo na nadležne institucije da u što žurnijem postupku raspišu natječaj za dodjelu koncesije za eksploataciju pijeska, čime bi se ova izuzetno teška situacija u što manjoj mjeri odrazila na radna mjesta i poslovanje Luke Tranzit Osijek, apelira Dalibor Džojić.

600

tisuća kubika pijeska trenutačno je u akvatoriju luke Osijek