Novosti
OPORBENI ZASTUPNICI KRITIZIRALI IZVRŠENJE PRORAČUNA

Ako se ništa ne učini, Hrvatska će 2015. biti u predstečajnoj nagodbi
Objavljeno 23. listopada, 2014.

U Saboru se jučer raspravljalo o izvršenju proračuna za prvo polugodište ove godine. BDP je u prvom tromjesečju smanjen za 0,4 posto, a u drugom tromjesečju za 0,8 posto u usporedbi s istim razdobljima prošle godine. Ostvareni su prihodi od 55,9 milijardi kuna, a rashodi su iznosili 63,9 milijardi kuna. Da su prihodi podbacili potvrdio je zamjenik u Ministarstvu financija Igor Rađenović. “Ove godine prihodi su podbacili u odnosu na planirano i zbog toga će Vlada RH doći s rebalansom prema ovome domu. Nastojat ćemo rashode držati na razini planiranog, a što se tiče prihoda, morat ćemo priznati stvarnost da su oni nešto slabiji od ostvarenja”, rekao je Rađenović.

HDZ-ov Željko Reiner poručio je da je polugodišnji izvještaj najbolji pokazatelj načina kako Vlada funkcionira. “Interpretacija pokazuje svu katastrofu države u gospodarskom i financijskom smislu. Zbog toga ćemo uskoro morati raditi rebalans proračuna iz kojeg će još više biti razvidno u kakvom se stanju nalazi Hrvatska”, kaže Reiner.

Ivan Šuker (HDZ) upozorio je da je u ovu godinu preneseno dvije milijarde troškova iz prethodne godine, u iduću godinu bit će prenesene tri pa je postavio pitanje treba li nam uopće proračun. Umjesto da se deficit smanjuje, on raste, tvrdi Šuker. “Zbog neizdrživog porasta poreznog opterećenja, zbog neprovođenja strukturnih reformi, zbog rekorda javnog duga, nažalost, moram nešto reći što sam mislio da nikad neću reći. Ako se ništa ne učini, Hrvatska će, nažalost, 2015. biti u predstečajnoj nagodbi”, rekao je.(E.S./MS)

Cijela ekonomska politika svela se samo na poreze

“Aktualna Vlada ne razumije kako funckionira gospodarstvo u 21. stoljeću. Također ne shvaća potencijal ulaska Hrvatske u EU. Cijela ekonomska politika svela se na poreze. Ako nemate minimum povjerenja građana u državu i ulagača da ne znaju mjesec dana unaprije koliki će biti porezi, tko će u takvoj državi voditi posao”, rekao je HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević. Godina je prošla, pred nama je rebalans, ne znam zašto se čeka s njim. Bojim se da će 2015. biti zahtjevnija od 2014. Hrvatska ne ide u bankrot, ne treba nikoga plašiti. Ali bojim se da će 2016. godina nakon izbora biti godina otrežnjenja, smatra nezavisni zastupnik Damir Kajin.

Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti