Kultura
IZLOŽBA U MUO: "GUERCINO - SVJETLOST BAROKA"

Vrhunska Guercinova djela vrlo su rijetko napuštala Pinakoteku u gradu Centu
Objavljeno 22. listopada, 2014.
Nakon razornih potresa u Centu nastoji se skupiti sredstva za obnovu muzeja

Izložba "Guercino - svjetlost baroka" s tridesetak djela Giovannija Francesca Barbierija, poznatijeg kao Il Guercino (što na talijanskome znači – škiljavi), bit će otvorena 28. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), kao dio aktivnosti Pinakoteke iz Centa čime se nakon razornih potresa u tom gradu prije dvije godine nastoji skupiti sredstva za njezinu tri milijuna eura vrijednu obnovu.

“Nakon tih potresa odlučili smo da nećemo čuvati njegova djela u depoima, nego ih izlagati kako bi se još bolje upoznalo njegovo djelo”, rekao je pročelnik Odjela za umjetnička i povijesna dobra iz Bologne Luigi Ficacci. Izrazio je uvjerenje u uspjeh postavljanja izložbe, s obzirom na to da se pri posjetu Zagrebu uvjerio u "jako dobru organiziranost i kompetentnost tog muzeja".

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović ocijenio je taj projekt jednim od najsloženijih s kojima se muzej dosad susreo. “Više od 30 godina sam sanjao da takva remek-djela dovedemo u Zagreb, a uvjeren sam da će ova sjajna suradnja rezultirati obostranim zadovoljstvom”, istaknuo je.

“Ova izložba dolazi u Zagreb pod gotovo istim uvjetima kao Caravaggio, praktički je preuzimamo s minimalnim troškovima, a naš je zadatak da joj damo pravo značenje i da naša publika shvati koliko je taj umjetnik značajan”, istaknuo je.

Zagrebački muzej će do 31. siječnja biti domaćin Guercinovih oltarnih pala i freski prenesenih na platno, koje će predstaviti njegov rad od samih početaka u njegovu rodnom gradu Centu preko rimskog razdoblja i povratka u rodni grad do vrhunca karijere u Bologni.

Iz Pinakoteke će se posuditi najviše djela za izložbu, njih 25, a upotpunit će ju slike iz crkve sv. Sebastijana u Renazzu, Fundacije Cassa di Risparmio u Centu, Nacionalne pinakoteke u Bologni, Fundacije Cassa di Risparmio u Bologni te iz privatnih kolekcija i vlasništva banki.

Guercino je bio vrlo moderan slikar za svoje doba, a svoj stilski jezik pronašao je na pola puta između Caravaggiova realizma i idealističkog klasicizma Guida Renija, rekao je direktor Pinakoteke iz Centa Fausto Gozzi. Njegov se stil svidio crkvi jer je religiozne teme smještao u svakodnevicu, tako se približivši i ostalima, dodao je.

Gradonačelnik Centa Piero Lodi Centa smatra zanimljivim što Guercinove slike sada obilaze svijet, dok su on sam, kao i njegove slike, rijetko napuštale Cento i regiju. Jednu tragediju uspjeli smo zamijeniti prilikom, a on je postao prava 'vizitkarta' našega grada.

Izložba će se održati pod pokroviteljstvom talijanskoga predsjednika Giorgia Napolitana i hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića. U Zagrebu se izložba predstavlja na inicijativu talijanskog veleposlanstva u Zagrebu. Guercinova izložba obilježit će i skorašnje predsjedanje Italije Europskom unijom.

Darko KOVAČEVIĆ
Zagreb, Tokio, pa SAD

Velika turneja tih slika počela je u Bolzanu, a nastavila se još većom izložbom, koja je imala 36.000 posjetitelja, u Nacionalnom muzeju u Varšavi. Nakon Zagreba, odlazi u Tokio, a zatim na turneju po američkim gradovima.

Više od 30 godina sam sanjao da takva remek-djela dovedemo u Zagreb - kaže Gašparović.

Najčitanije iz rubrike