Novosti
GODINE NISU VAŽNE

Poslodavci žele bolje radnike i traže nove predmete u školama
Objavljeno 22. listopada, 2014.

Vezani članci

POD POKROVITELJSTVOM GLASA SLAVONIJE

Na Danima karijera nude više od 120 radnih mjesta

Tržište rada sve više zahtijeva više razine i drukčije kombinacije kompetencija i kvalifikacija, stoga je portal EduCentar istražio na više od 50 poslodavaca i 250 tražitelja posla kakva je trenutna usklađenost obrazovanja i tržišta rada. Poslodavci su složni: mlađi su zaposlenici fleksibilniji i brži, a stariji iskusniji i pouzdaniji. Više od polovine poslodavaca (58 %) primijetilo je u selekcijskim procesima nedostatak određenih kompetencija koje su kandidati trebali steći tijekom formalnog obrazovanja. Poslodavci ističu da stariji zaposlenici imaju znatno više stručnog znanja (70 %) nego mlađi kolege (7 %). Očekivano, prema ispitanim poslodavcima, vještinu vođenja više posjeduju stariji zaposlenici (53 %) negoli oni do 30 godina (2 %).

Kompetencije kojima vladaju mlađi zaposlenici su informatička znanja (75 % mlađih zaposlenika posjeduje tu vještinu u odnosu prema 7 % starijih zaposlenika), strani jezici (61 % mlađih zaposlenika i samo 5 % starijih) i nova marketinška znanja (39 % mlađih zaposlenika, a stariji uopće ne posjeduju ta znanja). Poslodavci su za uvođenje sljedećih predmeta u srednje škole: komunikacijske i prezentacijske vještine (63 %), informatička pismenost (18 %) i poduzetništvo (11 %). Samo 5 % ispitanih poslodavaca uvelo bi u srednjoškolsko obrazovanje predmet Financijska pismenost.

Nešto manje od petine ispitanih poslodavaca (18 %) preferira zapošljavanje mlađih osoba (do 30 godina), a 70 % njih navodi da odluka o (ne)zapošljavanju ovisi o kandidatu, a ne o godinama. Samo 12 % poslodavaca ne daje prednost mlađim kandidatima. Kada je u pitanju ulaganje u mlađe zaposlenike, tek 7 % poslodavaca priznaje da nije spremno na ulaganje u edukaciju i stoga takvu osobu ne bi ni zaposlili. Većina poslodavaca (90 %) zapošljavanje mlađe osobe i ulaganje u nju ne vidi kao problem, odnosno spremna je na ulaganje u dodatnu edukaciju. Preostalih 3 % ispitanih poslodavaca nema mišljenje o ulaganju u mlađu osobu. (E.S.)

ulaganje u edukaciju

Čak 59 % tražitelja posla priznaje da im stečene kvalifikacije nisu dovoljne za pronalazak (boljeg) posla. Njih 42 % potvrđuje da su pri prijavi na oglas za posao primijetili da im nedostaju vještine koje poslodavci očekuju od kandidata. Tražitelji posla su svjesni da bi im prekvalifikacija povećala šansu za (bolji) posao – čak 65 % ispitanika spremno je na prekvalifikaciju, a 13 % već ih se prekvalificiralo. Na prekvalifikaciju nije spremno 26 % ispitanika. Dobar je pokazatelj da je čak 80 % tražitelja posla spremno na ulaganje vlastitih sredstava u edukaciju.