Novosti
NAKON 13 GODINA

Presude poništene prije 15 mjeseci,
Hrgović i dalje čeka povratak u KBC
Objavljeno 16. listopada, 2014.

Prof. dr. Zlatka Hrgovića, ginekologa, Slavonci se sjećaju još s početka prošlog desetljeća, kada je kao šef Ginekologije u KBC-u Osijek (gdje se zaposlio 1999., nakon povratka iz Njemačke) najprije izazvao dosta pozornosti svojim radom, no ubrzo potom postao i predmetom sporenja.

Ministarstvo zdravstva mu je 2001. zabranilo obavljanje specijalističke ginekološke djelatnosti, dobio je i otkaz u KBC-u, a 2003. zdravstveni inspektor Ministarstva zdravstva zabranio mu je obavljanje specijalističke ginekološke djelatnosti u KBC-u te je pokrenut postupak oduzimanja licencije pred Hrvatskom liječničkom komorom. Slijedila je dugogodišnja sudska trakavica jer je Hrgović tužio bolnicu zbog nezakonitog otkazivanja ugovora o radu, a na različitim sudskim instancama sve je to potrajalo (i još traje) do danas.

U srpnju 2013. Ustavni sud usvojio je njegovu ustavnu tužbu s obrazloženjem da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, a prethodne, suprotne, presude Županijskog i Vrhovnog suda su poništene. Tako su ti predmeti (spor zbog otkaza ugovora o radu te spor zbog izgubljene zarade) još prije 15 mjeseci vraćeni Županijskom i Općinskom sudu u Osijeku na ponovno odlučivanje, gdje i danas stoje. U zaključku Ustavnog suda kaže se da su Vrhovni sud i Županijski sud u Osijeku ignorirali presudu Upravnog suda kojom je prihvaćena tužba i poništeno rješenje o zabrani rada Hrgoviću, iako su za nju znali, kao i da protiv njega nije doneseno novo rješenje o zabrani rada, niti mu je oduzeta licencija.

Hrgoviću, koji se zbog egzistencijalnih razloga bio prisiljen vratiti u Njemačku i koji je tamo ostvario zapaženu karijeru, ipak još nije omogućen povratak na posao u KBC Osijek, na radno mjesto šefa Ginekologije. Kaže kako mu se čini da u KBC-u samo čekaju da mu dođe vrijeme mirovine pa da to navedu kao razlog zbog kojega ga ne žele vratiti na posao. Prema njegovu mišljenju, KBC Osijek i Medicinski fakultet raznim dokaznim prijedlozima, koje, kaže, sud uglavnom prihvaća, odugovlače postupak. “Nanijeli su mi veliku nepravdu. Postupak u radnom sporu je inače hitan, ali moj se vodi već više od 13 godina i još mu nema kraja”, ističe, dodajući kako će se, ako to bude potrebno, na ponašanje hrvatskog pravosuđa žaliti i odgovornim europskim institucijama.

Govoreći o vremenu provedenom u KBC-u i nerazumijevanju koje je tamo doživio, kaže da je samo želio uvesti rad umjesto nerada, i to prema njemačkim kriterijima. “Htio sam zaustaviti korupciju i spletke kojima se na štetu KBC-a Osijek pogoduje određenim lobijima”, ističe Hrgović.

Igor BOŠNJAK

2001.

godine KBC Osijek i Medicinski fakultet donijeli su odluke o otkazu dr. Hrgoviću

UVRŠTEN NA LISTU 100 NAJBOLJIH LIJEČNIKA SVIJETA

Hrgović kaže kako je ginekološka ordinacija u središtu Frankfurta u kojoj radi puna pacijentica iz raznih krajeva svijeta. Novinari u Njemačkoj o njemu piše kao o liječniku kojemu se pacijentice obraćaju s povjerenjem te koji je objavio više od stotinu znanstvenih radova i obavio više od deset tisuća operacija, 3500 porođaja i 450 teških operacija tumora. Osim u Frankfurtu radio je i u nizu drugih njemačkih gradova. Međunarodni bibliografski centar u Cambridgeu Hrgovića je 2009. godine čak uvrstio na listu stotinu najuspješnijih liječnika u svijetu. Hrgović kaže kako ga veseli spoznaja da su, kada se to već nije dogodilo u njegovoj domovini, u Njemačkoj i Engleskoj prepoznali njegov rad. Najteže mu je, kaže, bilo kada su mu ovdje pokušali prišiti etiketu lažnog liječnika i oduzeti licenciju.

SAŠA LAMZA

sanacijski upravitelj KBC-a Osijek

Nije bilo moguće nastaviti njegov angažman

Saša Lamza, sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, kaže kako je radni odnos dr. Hrgovića, koji je tada bio voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju, prekinut otkazom ugovora o radu koji se temeljio na rješenju Ministarstva zdravlja od 25. rujna 2001., a kojim se “zabranjuje obavljanje specijalističke ginekološke djelatnosti prof. dr. sc. Zlatku Hrgoviću, specijalistu ginekologu na Odjelu za ginekologiju i porodiljstvo Kliničke bolnice Osijek. Rok izvršenja odmah po primitku rješenja.” “Kako je dr. Hrgović u osječkoj bolnici bio zaposlen kao ginekolog, samom zabranom obavljanja ginekološke djelatnosti nije bilo moguće nastaviti njegov angažman kao specijalista ginekologa”, ističe Lamza, koji, kaže, u ostale navode ne može ulaziti. Dodaje kako će KBC Osijek postupati sukladno s pravomoćnim sudskim odlukama.

Možda ste propustili...