Novosti
NOVI PODACI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU

Cijene rastu, ali su još uvijek niže nego lani
Objavljeno 15. listopada, 2014.

Vezani članci

CIJENE U ŠEST MJESECI NARASLE ZA 4,4 POSTO

Prosječna cijena kvadrata stana u Hrvatskoj je 10.280 kuna

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu 2014. u odnosu na kolovoz 2014. u prosjeku su više za 0,7 posto, a u odnosu na rujan 2013., tj. na godišnjoj razini, niže su za 0,2 posto, dok su u godišnjem prosjeku niže za 0,1 posto, objavio je državni zavod za statistiku.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u rujnu 2014. u odnosu na kolovoz 2014. najviše su porasle cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku više za 13,2 % (nova kolekcija odjeće i obuće), cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku više za 0,5 % (više cijene voća i povrća), cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja te cijene ostalih dobara i usluga koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,2 %, cijene alkoholnih pića i duhana te cijene obrazovanja, koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,1 %.

Porast indeksa potrošačkih cijena u rujnu 2014. u odnosu na kolovoz 2014. ublažile su cijene prometa koje su u prosjeku niže za 0,8 % (niže cijene željezničkoga putničkog prometa, avionskoga putničkog prometa te goriva za osobna vozila), cijene rekreacije i kulture te cijene ugostiteljskih usluga, koje su u prosjeku po svakoj skupini niže za 0,1 %. Istodobno su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, cijene zdravstva i cijene komunikacija u rujnu 2014. u odnosu na kolovoz 2014. u prosjeku ostale na razini cijena iz kolovoza 2014. (E.S.)

Možda ste propustili...

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora