Novosti
SINDIKATI I UDRUGE ZAJEDNO PROTIV MONETIZACIJE

“Ne damo naše autoceste”
Objavljeno 6. listopada, 2014.

Vezani članci

ŠEF CESTARSKOG SINDIKATA NAPUSTIO SAVJET ZA MONETIZACIJU AUTOCESTA:

Štete zbog monetizacije do 100 mlrd. kuna

Pod sloganom "Ne damo naše autoceste", pet sindikalnih središnjica, dva cestarska sindikata i sedam udruga u subotu (11. listopada) kreću s prikupljanjem potpisa za organizaciju referenduma protiv monetizacije autocesta.

- Autoceste su razvojni projekt Republike Hrvatske i građene su kako bi povezivale sva područja i razvijale privredu i turizam. Koncesijom se taj razvojni projekt pretvara u komercijalni i to je ono što je nama neprihvatljivo - poručio je Mijat Stanić, šef Cestarskog sindikata. Neprihvatljivo im je i da vladajući donose važne odluke bez da su pitali građane.

- Nitko nas nije pitao kad su privatizirali Inu, banke i telekomunikacije. Ovaj put - neće proći - poručili su sindikalci Krešimir Sever i Ozren Matijašević.

- Ne postoji detaljna analiza ili dugoročni plan koji bi opravdali takav potez. To je početak druge privatizacijske pljačke - smatra Teodor Celakoski, iz Udruge Pravo na grad.

Napominju kako postoje i druga rješenja, poput reprograma duga s povoljnijim kreditima, ili prodaja obveznica građanima, mirovinskim fondovima i investitorima.

No, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić od monetizacije ne odustaje.

- Za Hrvatsku je bolje da krene u postupak koncesioniranja nego da zadužuje buduće generacije i stvara dodatni pritisak na državni proračun. Ovo je vrlo dobra situacija gdje sagrađenu zgradu za koju smo se prezadužili - iznajmljujemo, a potom nam se ona kasnije vraća u vlasništvo - rekao je ministar. (MS)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike