Sport
BIJELO-PLAVI PREKINULI SERIJU BEZ POBJEDE I POGODAKA

Nema dobrog Osijeka bez dobrih Bosanaca
Objavljeno 6. listopada, 2014.
Napokon su navijači Osijeka dočekali utakmicu nakon koje su se mogli pošteno radovati

Vezani članci

OSIJEK PREKINUO NEGATIVNU SERIJU

Zadar ostao mušterija u Gradskom vrtu, Ćiro ispraćen ovacijama

Što je meni ovo trebalo! Zavapio je trener Zadra Ćiro Blažević, nakon završetka utakmice u Gradskom vrtu. Retoričko pitanje trenera svih trenera, najbolje će oslikati što se događalo u 90 minuta susreta u kojem je Osijek slavio s 4:1.

Napokon su navijači Osijeka dočekali utakmicu nakon koje su se mogli pošteno radovati. Zadar se još jednom pokazao kao idealan gost Gradskog vrta. U prošlosti su Zadrani znali već dobivati porcije na osječkom stadionu. Dovoljno je reći da su dvije od tri najuvjerljivije ligaške pobjede bijelo-plavi u posljednjih nekoliko godina zabilježili baš protiv momčadi iz Stanova.

Odlični “veznjaci”

Prvi dio susreta nije ukazivao na najuvjerljiviji trijumf ove sezone, ali u nastavku, kada su se Osječani posve opustili, Zadar je mogao doživjeti pravu katastrofu. Iako ni ovako to ne izgleda loše. Prekinut je niz od četiri susreta bez pobjede i postignutog pogotka i to na vrlo upečatljiv način. Posljednjih godina ne događa se često da suparnici s osječkog stadiona odu s četiri pogotka u mreži. Trener Tomislav Rukavina uspio je donekle promijeniti mentalni sklop svojih igrača. Ovaj put su bili onakvi kakav bismo Osijek željeli češće gledati. Bili su momčad koja je spremna „ugristi“ suparnika čim izgubi loptu, bili su čvrsti na sredini terena, daleko odlučniji u napadačkim akcijama i onda to definitivno vraća optimizam i vjeru u bolje Osijekovo sutra.

Ključ pobjede bio je na sredini terena. Trolist Kurtović-Jamak-Mišić, doslovce je poderao goste. Prštalo je od čvrstih dvoboja, a iz toga su se rađale oduzete lopte iz kojih su mogle kretati opasne akcije. Posebno je upečatljivu partiju dao Nermin Jamak koji je donio mirnoću, ideju i stabilnost veznom redu Osijeka pa ne ostaje sve na Mišiću u organizacijskom dijelu. Uz to daleko je lakše igrati i kapetanu Hrvoju Kurtoviću. Usuđujemo se reći kako je Jamak točno igrač kalibra kakav je nedostajao bijelo-plavima. Ipak, „show“ mu je ukrao njegov mlađi sunarodnjak Jasmin Mešanović, koji je bio dvostruki strijelac, a to su mu bili prvi pogoci u dresu NK Osijek.

- Drago mi je zbog obojice što su pružili dobru igru. Mi u Hrvatskoj često nemamo strpljenja ni s igračima ni s trenerima. Trebalo im je malo vremena za prilagodbu, imali su podršku od nas u stožeru i od suigrača i sada se to počinje isplaćivati - smatra Tomislav Rukavina, trener nogometaša Osijeka.

Rukavina upozorava na „crne rupe“

Bijelo-plave protiv Zadra prema pobjedi vukao je „bosanski pogon“, što samo potvrđuje onu tezu kako „nema pravog Osijeka bez dobrih Bosanaca“. Komplimentirao je igri Osijeka i Miroslav Blažević. Priznao je kako je njegova momčad mogla i teže stradati.

- Mogli smo proći i gore. Osječani su bili agresivni, odlučni i kompaktni. Čestitam svom mlađem kolegi Rukavini na postavljenoj igri i samo neka nastavi tim putem - rekao je iskusni stručnjak.

Rukavina je sa zadovoljstvom primio pohvale, ali je na igru svoje momčadi imao i poneku primjedbu.

- Vrlo sam zadovoljan uvjerljivom pobjedom, jer nam je to trebalo zbog samopouzdanja. Momčad je odradila odličan posao u većem dijelu susreta, zabili smo četiri pogotka, što baš nije čest slučaj kada smo mi u pitanju, ali imali smo i dvije „crne rupe“ u igri, i to poslije prvog i trećeg postignutog pogotka. U tim razdobljima Zadar je promašio neke prilike i mogao je zakomplicirati utakmicu - rekao je trener bijelo-plavih.

Horizont je za Osječane sada ipak nešto vedriji. Iako se na tablici nisu posebno pomaknuli, kvaliteta igre im je u usponu. Još ako napadači budu bili raspoloženi kao protiv Zadra, onda se navijači osječkog prvoligaša imaju pravo nadati ljepšim danima.

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Gledatelja: 1000. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb) - 6. Strijelci: 1:0 Mešanović (29), 2:0 Mešanović (49), 3:0 Novaković (61), 3:1 Ikić (66), 4:1 Baraban (85). Žuti kartoni: Šimunac, L.Čirjak (Zadar), Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: JASMIN MEŠANOVIĆ (OSIJEK)

OSIJEK                       4  (1)

Lončarić 6,5, Matas 6,5 (od 74. Škorić -), Jonjić 7, Novaković 7, B.Barišić 7, Kurtović 7, Jamak 7,5, Mišić 6,5, Šorša 7, Mešanović 7,5 (od 86. Vitaić -), Dugandžić 6,5 (od 66. Baraban 6,5).

ZADAR                       1  (0)

Matković 5, Bilaver 5, Jerbić 5, Ikić 5,5, L.Čirjak 5 (od 67. F.Čirjak 5), Terkeš 5,5, Pušić 5,5(od 77. Muić -), Hrgović 6, Pešić 5,5(od 58. Solomon 5,5), Weitzer 5, Šimunec 5.

Četverolist

MEŠANOVIĆ JE BIO DVOSTRUKI STRIJELAC, A JAMAK, MIŠIĆ I KURTOVIĆ BILI SU GOSPODARI SREDINE TERENA

Jasmin Mešanović

Mladi napadač iz BiH konačno je probio led i zabio svoje prve pogotke za Osijek. Dogodilo se to u pravo vrijeme i za Osijek i za njega samoga, jer su se već počele pojavljivati prve sumnje u njegovu vrijednost.

Nermin Jamak

Bio je apsolutni kralj sredine terena i pravi dirigent igre Osijeka. Ako će nastaviti igrati na toj razini mogao bi se pretvoriti u jedno od najznačajnijih pojačanja koja su u Gradski vrt stigla posljednjih godina.

Stav momčadi

Tako Osijek treba izgledati kada igra protiv momčadi poput Zadra. Od prve minute kontrola igre i čvrsti pristup koji gostu šalje samo jednu poruku: „Ovdje nemate što tražiti“.

Crne rupe

Kod Osječana se zna pojaviti djelić „gubitničkog mentaliteta“. On se obično ukazuje nakon pogodaka. Bilo da su postignuti ili primljeni. Tada Osijek izgleda kao da ne zna kako bi dalje. U ovoj utakmici pad u igri dogodio se i nakon trećeg pogotka, ali to je bilo klasično opuštanje.

Atmosfera

Komorno je bilo u Gradskom vrtu. Vrlo malo publike, najmanje ove sezone, a i Kohorta je djelovala nekako umorno i usporeno. Imali smo dojam da ih je više bilo na malom nogometu večer prije nego protiv Zadra. Bila je to jedna od utakmica u kojoj su se mogli čuti i razgovori igrača na terenu. Šteta, jer imalo se što vidjeti.

ISTOK SKANDIRAO: “ĆIRO MAJSTORE”

U završnici susreta s istočne tribine, na kojoj se okupljaju najvatreniji navijači Osijeka, zaorilo se „Ćiro, majstore“. Time je osječka publika iskazala poštovanje prema Miroslavu Blaževiću koji je osječkog prvoligaša u proljeće 2002. godine spasio od ispadanja. S obzirom na to da je Ćiro pravi šmeker, uzvratio je gledateljima pozdravom i trpko se nasmijao, jer je njegova momčad u tom trenutku ipak bila u rezultatskom minusu.

1:0

Udarac iz kuta izveo je Jamak, lopta se odbila od Novakovića, a Mešanović ju je iz blizine vješto spremio pod gredu

2:0

Šorša je poslužio Matasa koji je ubacio u kazneni prostor, na loptu je naletio Mešanović i pogodio lijevi donji kut

3:0

Dugandžićev udarac glavom na gol-crti izbija Jerbić ali samo do Novakovića kojem nije bilo teško sa 5-6 metara nogom pogoditi mrežu

3:1

Hrgović je ubacio iz lijevog kuta, a Ikić dobro skočio i još bolje pucao glavom s desetak metara u desni kut.

4:1

Centaršut B. Barišića na drugoj vratnici je dočekao Baraban i sa pet metara loptu glavom poslao u gornji lijevi kut

Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

Najčitanije iz rubrike