Sport
OSIJEK PREKINUO NEGATIVNU SERIJU

Zadar ostao mušterija u Gradskom
vrtu, Ćiro ispraćen ovacijama
Objavljeno 5. listopada, 2014.
Bijelo-plavi su napokon odigrali jednu lijepu i efikasnu utakmicu kojom su prekinuli niz loših rezultata i neefikasnosti

OSIJEK- Zadar je bio i ostao Osijekova stalna mušterija u Gradskom vrtu. Bijelo-plavi su napokon odigrali jednu lijepu i efikasnu utakmicu kojom su prekinuli niz loših rezultata i neefikasnosti koji je trajao četiri susreta. Dobrih vijesti za navijače Osijeka u toj utakmici bilo je puno. Proradila su sva ljetna pojačanja. Jasmin Mešanović je zabio prva dva pogotka u bijelo-plavom dresu, a jako dobru predstavu pružio je i njegov sunarodnjak Nermin Jamak. Osječani dugo nisu nekome zabili četiri pogotka, posljednji su još proljetos tako stradali baš Zadrani. Rezultat je mogao biti i uvjerljiviji jer imao je Osijek još prilika, ali četiri pogotka i više su nego dovoljna nakon golgeterskog posta koji je trajao punih 410 minuta.

Mešanovićev prvijenac

Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji Osijeka. Domaćin je od prve minute želio dati do znanja tko je gazda na travnjaku. Istina, nije to bio bjesomučan pritisak koji bi lomio obranu Zadrana, ali Osijek je strpljivo gradio svoje napade pazeći pri tome da im se ne dogodi nekakva neforsirana pogreška koja bi gostima otvorila mogućnost protunapada. Već u prvom napadu bijelo-plavi su zaprijetili. Borna Barišić je izveo udarac iz kuta s desne strane, a Jonjić je bio prvi na lopti ispred Matkovića ali je nije dobro zahvatio, pa je ona prošla pored desne vratnice. U tim uvodnim minutama obje su momčadi djelovale nekako ukočeno, pa je bilo malo zanimljivih stvari. Osijek je bio poduzetniji, ali ne nikako nije uspijevao uputiti udarac prema vratima. Najbolja prilika u tom razdoblju došla je u 20. minuti kada se Matković nakon neugodnog ubačaja Kurtovića sudario sa desnom vratnicom, ispustio loptu, na koju je natrčao Mišić pucao iz blizine, ali je vratar Zadra hrabro ušao u taj udarac i spriječio pogodak. Nekoliko minuta prije toga Borna Barišić je uputio odličan prizemni ubačaj sa lijeve strane, ali je u „petercu“ na loptu zamalo zakasnio Dugandžić. U 29. minuti Mišiću se ukazala dobra situacija za pogodak, ali je njegov udarac sa 13-14 metara završio u bloku zadarske obrane od kojeg se lopta odbila u korner. Iz tog udarca iz kuta Osijeka je poveo. Izveo ga je Jamak, lopta je ispred vrata pogodila Novakovića i odbila se do Mešanovića koji na samo tri-četiri metra spretno reagirao i poslao loptu pod gredu – 1:0. Bila je to zaslužena nagrada Osijeku jer je dotad ipak bio malo bolji suparnik. Naravno, nakon što su primili pogodak Zadrani su krenuli odlučnije prema Lončariću, pa je ubrzo stigao i njihov prvi udarac prema vratima. Dogodio se u 36. minuti kada s poludistance tukao Hrgović, ali je bio izrazito neprecizan. Ipak, nekoliko trenutaka kasnije Lončarić je primoran i na prvu intervenciju kada je Terkeš pronašao Pešića koji je iskosa s lijeve strane pucao u prvi kut, ali je domaći vratar bio spreman i otklonio opasnost.

“Golijada u nastavku”

Zadrani u početku drugog poluvremena dvaput opasno zaprijetili. Prvo je Pešić dobro pucao, a lopta se od bloka odbila zamalo preko grede, a nakon ubačaja iz kuta Jerbić je ostao zaboravljen na skoku, pucao glavom, ali izravno u Lončarića. Osječani su očito ozbiljno shvatili te prijetnje i brzo su ugasili ambicije gostiju u eventualno izjednačenje. U 49.minuti Šorša je odradio veliki dio posla uzeo loptu na 30-tak metara od vrata, poslužio Matasa na desnom boku koji je uputio idealan prizemni ubačaj na drugu vratnicu na koji je natrčao Mešanović i spremio loptu u donji lijevi kut – 2:0. To povećanje vodstva posve je opustilo Osječane, pa je ubrzo stigla još jedna prilika. Opet je Mešanović bio u akciji, lijepo je ciljao s ruba kaznenog prostora u lijevi kut, ali je bio zamalo neprecizan. U 61. minuti Osijek je postigao i treći pogodak. Jamak je ubacio iz slobodnog udarca, Jonjić je pucao, a lopta se odbila do Dugandžića koji je pucao glavom, Zadrani su zakratko izbili loptu s linije vrata, ali samo do Novakovića koji ju je iz blizine zakucao u mrežu – 3:0. Nakon toga domaćin se samo malo opustio i odmah je stigla kazna kada je Ikić u 67. minuti kada kornera Hrgovića glavom uspio svladati Lončarića koji je bio na lopti, ali nije uspio spriječiti njezin ulazak u mrežu. Tih drugih 45 minuta bilo je daleko zanimljivije u odnosu na prvo poluvrijeme i zbog činjenice što je Zadar spustio gard, a u tom nadigravanju Osijek se pokazao boljim suparnikom i nastavio stvarati prilike, a jednu od njih realizirao je Baraban u 85. minuti za najuvjerljiviju pobjedu bijelo-plavih ove sezone. D.Keler

Ćiro majstore

U završnici susreta s istočne tribine na kojoj se okupljaju najvatreniji navijači Osijeka zaorilo se „Ćiro, majstore“. Time je osječka publika iskazala poštovanje prema Miroslavu Blaževiću koji je osječkog prvoligaša u proljeće 2002. godine spasio od ispadanja. Obzirom da je Ćiro pravi šmeker uzvratio je gledateljima pozdravom i trpko se nasmijao jer je njegova momčad u tom trenutku ipak bila u rezultatskom minusu.

OSIJEK                      4  (1)
ZADAR                       1  (0)

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Gledatelja: 1.000. Sudac: Dalibor Mlakar (Zagreb) - 6. Strijelci: 1:0 Mešanović (29), 2:0 Mešanović (49), 3:0 Novaković (61), 3:1 Ikić (66), 4:1 Baraban (85). Žuti kartoni: Šimunac, L.Čirjak (Zadar), Crvenih kartona nije bilo.

OSIJEK: Lončarić 6,5, Matas 6,5 (od 74. Škorić), Jonjić 7, Novaković 7, B.Barišić 7, Kurtović 7, Jamak 7,5, Mišić 6,5, Šorša 7, Mešanović 7,5 (od 86. Vitaić -), Dugandžić 6,5(od 66. Baraban 6,5).

ZADAR: Matković 5, Bilaver 5, Jerbić 5, Ikić 5,5, L.Čirjak 5 (od 67. F.Čirjak 5), Terkeš 5,5, Pušić 5,5(od 77. Muić -), Hrgović 6, Pešić 5,5(od 58. Solomon 5,5), Weitzer 5, Šimunec 5.

IGRAČ UTAKMICE: JASMIN MEŠANOVIĆ (OSIJEK)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike