Svijet
HAAG PRVI DAN ZAVRŠNE RIJEČI OBRANE

Karadžić: Srbi nisu osvajali tuđe, nego su branili svoje
Objavljeno 2. listopada, 2014.
Ustvrdio je da tužiteljstvo nema ni jedan dokaz koji ga povezuje sa zvjerstvima u BiH

Vezani članci

TUŽITELJ TIEGER U ZAVRŠNOJ RIJEČI U HAAGU:

Karadžićev plan bio je uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice

Haški optuženik Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, iznoseći završnu riječ svoje obrane u Haagu, rekao je da nije kriv za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za koje je optužen.

Istovremeno je optužio tužitelje UN-a za “stavljanje cijelog srpskog naroda na sud” rekavši da nemaju “ni jedan dokaz” koji ga povezuje sa zvjerstvima počinjenima tijekom rata u BiH.

Rekao je da stoga ne bi trebao biti optužen, ali je priznao da kao ratni lider “snosi moralnu odgovornost za zločine počinjene od građana i snaga RS”, s tim što nije zapovjedio činjenje ubojstava. Karadžić ističe kako se njegova optužnica zasniva na tvrdnji da je bio ključni član udruženog zločinačkog pothvata da “očisti” područja BiH pod srpskom dominacijom od Muslimana i Hrvata. “Izum ovog tužiteljstva je udruženi zločinački pothvat. Bez te grube, neuvjerljive konstrukcije ne bi bilo optužnice, osim za neprosredne počinitelje zločina. Ako ne vjerujete, naložite im da protiv mene skrpaju neku optužnicu izvan tog pothvata. Ostala bi samo moja dobra djela, prema mom narodu i prema druga dva naroda”, tvrdi Karadžić.

Obranu je počeo pozivanjem na prošlost i tvrdnjom da se od austro-ugarskih procesa nije dogodilo ništa tako pogrešno kao rat koji im je bio nametnut te suđenja “u kojima je toliko pristojnih ljudi, uglavnom Srba, osuđeno na visoke kazne i istovremeno oslobođeno toliko neposrednih zločinaca nad Srbima. Možemo se praviti da nije tako, ali jest”, kaže Karadžić. Rekao je da nikada nije bilo govora o tome da Srbi osvajaju tuđe, već samo da brane svoje te da se tih dana i mjeseci nalaze u situaciji da su na vlast u Hrvatskoj i BiH došli Hitlerovi saveznici, “ako ne Tuđman, onda njegovi ministri iz emigracije”.

- Kako je uklanjanje civila s ratnog područja tijekom rata zakonska obaveza, onda se tužiteljstvo dosjetilo i dodalo trajno uklanjanje, a onda i prisilno uklanjanje da bi osiguralo da to je kazneno djelo. Uklanjanje muslimana i Hrvata s teritorija na koje Srbi polažu pravo nikada nije bio plan Srba - kaže Karadžić, ističući kako se od 12 milijuna Srba diljem svijeta njih najmanje oam milijuna protivilo politici koja ih je “gurala u rat i obranu osnovnih prava”. Kaže da je tužiteljstvo pretjeralo tvrdeći kako je govorio da je SDS bio pun idiota. “SDS je imao u sebi elitu srpskog naroda”, zaključio je.

- Jugoslavija je nastala pobjedom Srbije i saveznika u Prvom svjetskom ratu. Hrvatska se našla na poraženoj strani i Hrvati su panično tražili da uđu u Državu Hrvata, Srba i Slovenaca. Kralj Aleksandar prihvatio je i napravio strahovitu pogrešku, koja nas je koštala milijun i pol žrtava u Drugom svjetskom ratu, a bogami i više tisuća u ovom ratu - rekao je Karadžić, koji nastavlja izlaganje danas.

Igor BOŠNJAK
“ŠEŠELJ JE BIO PAŽLJIV PREMA MUSLIMANIMA”

- Između mene i Miloševića postojalo je, s moje strane, poštovanje, ali ni u čemu drugom nije postojala suglasnost - opisao je odnos s glavnim krivcem za rat na ovim prostorima. “Ovdje je rečeno i kako je Karadžić odlikovao Arkana. To nije točno. On nikada nije odlikovan, odlikovana je njegova jedinica”, kaže Karadžić, a osvrnuo se i na još jednog zločinca. “Za Šešelja - koji je bio toliko pažljiv prema Muslimana, njegovi radikali u Bjeljini branili su Muslimane - za njega po nekoj reputaciji i inerciji vrijedi da je bio protiv Muslimana.” O svom odnosu s Muslimanima rekao je: “Ja jesam bio prijatelj sa svima njima, ali obaveze prema svom narodu ne mogu biti stavljene na stranu zbog prijateljstva.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike