Svijet
TUŽITELJ TIEGER U ZAVRŠNOJ RIJEČI U HAAGU:

Karadžićev plan bio je uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice
Objavljeno 30. rujna, 2014.

- Zločini nisu bili usmjereni protiv pojedinaca kao žrtava, nego protiv etničkih zajednica. Pravilno ime za taj zločin je genocid. Karadžićev plan bio je uništiti bošnjačke i hrvatske zajednice u BiH - istaknuo je haški tužitelj Alan Tieger u završnoj riječi na suđenju bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Prema njegovim riječima, Karadžić se koristio nasiljem i terorom kako bi od multikulturalne BiH stvorio posebnu etničku srpsku državu. “Muslimane su etnički čistili iz sela u selo, poput metle kojom se čisti smeće”, rekao je, istaknuvši da su paravojne formacije iz Srbije primljene raširenih ruku od lokalnih vlasti u Zvorniku te su zajedno s policijom, Teritorijalnom obranom i JNA brutalno preuzele vlast i ubijeni su desetci ljudi, a potom je provedena akcija čišćenja.

Tieger je rekao kako želi dokazati da su lokalne vlasti znale za zločine paravojnih postrojbi. “Prisilno premještanje samo po sebi nije genocid, ali može biti vrlo snažan način da se razori osnovni način života etničke grupe. Kada je došlo do više masakara pripadnika grupe, kada su svi zlostavljani, kada su im kuće sravnjene sa zemljom, kada su odvedeni njihovi vođe, onda je neizbježan zaključak da se žele uništiti nesrpske zajednice”, rekao je Tieger, dodavši kako se u tom slučaju može zaključiti da je Karadžić odgovoran za djelo genocida. Rekao je i da je Karadžić govorio što će se dogoditi Hrvatima i muslimanima ako inzistiraju na nezavisnosti. “Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje”, kazao je Tieger. Tužiteljstvo je istaknulo da su mnogi svjedioci dali iskaze iz kojih se iščitava da je Karadžić bio glavni i izdavao zapovijedi.

Tužiteljstvo je za Karadžića, optuženog za pokolj 7000 muškaraca i dječaka u Srebrenici te granatiranje Sarajeva, zatražilo doživotni zatvor. Karadžić se brani sam i završna mu riječ počinje sutra, a potom će suci vijećati o presudi i kazni.I.Bošnjak

Alan Tieger

haški tužitelj

Pravilno ime za taj zločin je genocid

Možda ste propustili...

PESKOV ZAPRIJETIO ZAPADU MOGUĆOM ODMAZDOM

Rusija prijeti zbog imovine

"POREMEĆAJ U SUSTAVU"

Veliki dio Kenije bez struje

Najčitanije iz rubrike