Novosti
DRŽAVA NE ULAŽE DOVOLJNO

Jagić: Hrvatski su policajci potplaćeni i slabo opremljeni
Objavljeno 29. rujna, 2014.

Vezani članci

SINDIKAT JE TRAŽIO BRZU REAKCIJU

Nakon prijetnje štrajkom policajci ipak dobili plaće

Govoreći o problemima čuvara zakona u povodu Dana policije, 29. rujna, predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić istaknuo je u razgovoru za Media servis kako se u njihovu sigurnost ne ulaže dovoljno.

Dodao je kako isti problemi muče policajce niz godina.

- Policijski službenici, u svakom slučaju, nisu nespremni, ali bi država mogla i trebala puno više u njih ulagati - kaže Jagić, ističući problem premalih kazni za napadače na policajce.

Dodaje kako Sindikat već duže vrijeme traži od MUP-a da se policajce opskrbi elektrošokerima. Ističe i potplaćenost policajaca i kaže da se njihove plaće penju do pet i pol tisuća kuna.

- Plaća je nedovoljna za naš život jer imamo vrlo riskantan posao, svaki dan odlazimo od kuće i ne znamo hoćemo li se vratiti. Definitivno nismo adekvatno plaćeni za posao koji obavljamo - kaže Jagić.

Predsjednik Sindikata policije također podsjeća da već više od deset godina traže granski kolektivni ugovor.

- Policajci se ubrajaju u državne službenike i kad se dio proračunskog kolača raspodijeli na puno ljudi, onda tu puno ne ostane - objašnjava Jagić i zaključuje: “Odricali smo se i božićnica i regresa i dosta materijalnih prava, sve s ciljem da možemo pomoći državi da iziđe iz krize, no to baš i nije urodilo plodom.”

Na Jagićeve kritike jučer je odgovorio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nakon svečane akademije u Zagrebu u povodu Dana policije. Ministar je odbacio tvrdnje sindikata o štednji na štetu plaća i opremljenosti policajaca. Smatra kako je od ulaska Hrvatske u EU u sustavu učinjeno više nego u proteklih nekoliko godina - od nabave novih vozila, plovila i helikoptera do obnove postojećih i gradnje novih policijskih postaja.

- Ovo je maksimum koji država u ovom trenutku može dati. Istina je da smo tim novcima, uz bolju organizaciju, napravili ono što se godinama nije uspijevalo riješiti. Prema tome, trebamo biti ponosni na to kakvu policiju imamo i koliko je sposobna napraviti u ovim uvjetima. Znam da im nije jednostavno, daleko od toga. I ako mislite da sam ja ministar koji ne bi volio da oni imaju više, onda se grdno varate. Ali moramo uzeti u obzir kolike su mogućnosti Republike Hrvatske - rekao je Ostojić.(MS)

RANKO OSTOJIĆ

ministar unutarnjih poslova

Ovo je maksimum koji država u ovom trenutku može dati