Svijet

S džihadistima više od 3000 Europljana
Objavljeno 27. rujna, 2014.

Vezani članci

NASTAVLJENI NAPADI NA MILITANTE

Hrvatska još neće slati svoje snage u ratnu zonu

Jača koalicija protiv militanata Islamske države, predvođena SAD-om. Britanski premijer David Cameron pred Općom skupštinom UN-a već je najavio da će se i Velika Britanija morati priključiti napadima na džihadiste u Siriji i Iraku. Što se Hrvatske tiče, predsjednik Ivo Josipović je, nakon govora pred Općom Skupštinom UN-a, ponovio kako je za Hrvatsku važno da bude uključena u koaliciju protiv ISIL-a. Pomoći će iračkim borcima i Kurdima u borbi protiv džihadista, no sudjelovanje neće biti vojno, nego kroz humanitarnu i drugu pomoć.

U međuvremenu povećava se broj Europljana koji su se pridružili džihadistima Islamske države u Siriji i Iraku, rekao je europski koordinator za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove.

- Brojke su impresivne. Nije posve točno, ali sigurno smo iznad tri tisuće, što je golema i dosad neviđena brojka. Do sad to još nismo imali - rekao je De Kerchove. Upozorava kako bi zračni napadi mogli povećati rizik od osvete u Europi. SAD su u kolovozu započele zračne napade na džihadiste i dosad su izveli više od 200 udara.(MS)

Najčitanije iz rubrike