Svijet
VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Ruska redakcija BBC-ja i ruski portal Mediazona u srijedu su objavili rezultate zajedničke istrage koji pokazuju da je od početka ruske invazije na Ukrajini u veljači 2022. u tom ratu poginulo više od 50.000 ruskih vojnika. U svojoj istrazi oslanjali su se na razne izvore informacija, poput službenih priopćenja, medijskih izvješća, informacija s društvenih mreža, pa i obilazaka groblja.



Ni Ukrajina ni Rusija od samog početka rata ne objavljuju svoje gubitke. Krajem veljače Kijev je broj poginulih vojnika sveo na 31.000, a ruska vojska vrlo rijetko govori o svojim vojnim gubicima, no smatra se da su objavljene brojke svedene na minimum. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov u srijedu je odutnost bilo kakvih službenih izjava o ruskim vojnim gubicima opravdao "zakonom o državnim tajnama". BBC Rusija i Mediazona su se u istrazi posebice usmjerili na sudbinu Rusa puštenih iz zatvora, koji su poslani na bojište uz obećanje stjecanja slobode. Oni su regrutirani i u redovitu vojsku i u plaćeničku skupinu Wagner. U izvješću se također ističe da je više od 27.300 ruskih vojnika poginulo u drugoj godini rata, "ilustrirajući time golemu ljudsku cijenu koja je plaćena za osvojeni teritorij", posebice u Donjecku od početka 2023. i tijekom bitke za Bahmut u proljeće 2023. te četveromjesečnu bitku za Avdiivku prošle jeseni.



U kolovozu prošle godine list The New York Times je, pozivajući se na američke dužnosnike, ruske vojne gubitke procijenio na 120.000 ubijenih. H
Možda ste propustili...

POJAČANA POTPORA BIH

Mjesto zapadnog Balkana u NATO-u

ŠEF BIH DIPLOMACIJE

Konaković: Vi ste sramota

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

Najčitanije iz rubrike