Novosti
BEZ ODLUKE O GAŠENJU SISAČKE RAFINERIJE

Hrvatski članovi uprave Ine
ostavili Mađare bez kvoruma
Objavljeno 24. rujna, 2014.

Ivan Krešić, Niko Dalić i Davor Mayer, hrvatski članovi uprave Ine, napustili su jučer poslijepodne, nakon šest sati rasprave, sjednicu na kojoj je trebala biti donesena odluka o zatvaranju sisačke rafinerije i o sudbini rafinerije Rijeka. Nakon njihova odlaska, mađarska strana, odnosno preostala tri člana Uprave koji zastupaju MOL, uključujući i predsjednika Uprave Zoltana Aldotta, nisu imala kvorum za donošenje odluke o gašenju rafinerije.

Predstavnici MOL-a inzistirali su na glasanju o zatvaranju proizvodnje u Sisku i odgodi modernizacije riječke rafinerije, no hrvatski članovi Uprave prije sjednice od Ministarstva gospodarstva dobili su objašnjenje kako bi takve odluke bile suprotne odredbama Zakona o energiji u kojem stoji da se moraju modernizirati i održavati industrijski objekti i gdje se izrijekom navode rafinerije. Hrvatski članovi Uprave tražili su da se odluke odgode na nekoliko dana kako bi se utvrdilo može li se uopće glasovati o takvim odlukama, ali su članovi iz MOL-a inzistirali na glasanju o svim odlukama. Sada je na potezu Nadzorni odbor naftne kompanije koji će donijeti daljnje odluke.

Predsjednik Ivo Josipović u utorak navečer izrazio je protivljenje mogućoj odluci Uprave Ine da zatvori rafineriju u Sisku i pozvao Vladu da ne dopusti “ni jedan ishitren korak”. Sisački HDZ je, kako javlja HTV, upozorio kako bi zatvaranje rafinerije bila katastrofa za taj grad i Hrvatsku, zbog čega daje potporu Vladi u borbi za njezinu opstojnost, a sindikat Inaš najavio je kako će se suprotstaviti eventualnom gašenju rafinerije. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obećao je kako će Vlada učiniti sve da bi zaustavila donošenje štetnih odluka za Inu i njezine radnike. Prema ugovoru iz 2003. godine, MOL je obećao investirati u rafinerije i povećati njihove kapacitete.(D.Pav.)

PROSVJED RADNIKA

Dvjestotinjak radnika Rafinerije nafte Sisak jučer su se okupili ispred zgrade Uprave Ine u Zagrebu na prosvjedu protiv gašenja te tvrtke. Nakon što im se u Zagrebu nitko nije obratio, vratili su se u Sisak i okupili ispred Upravne zgrade sisačke Rafinerije. Tamo im se kratko obratio direktor Damir Butković, rekavši kako im nema što reći, jer još nikakva odluka nije donesena. Predsjednica sindikata Inaš, Maja Rilović je istaknula kako je sisačka Rafinerija u kojoj je 800 zaposlenih nacionalni strateški objekt te da bi odluka o njenom zatvaranju bila protuzakonita.

Možda ste propustili...

KUĆANSTVA U PLUSU 6,2 MILIJARDE EURA U GODINU DANA

Veća financijska imovina, a i obveze

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku