Novosti
BEZ NOVIH INCIDENATA, IZ POLICIJE SVI PUŠTENI

HSP AS: Vlada ne poštuje
osjećaje građana Vukovara
Objavljeno 24. rujna, 2014.

Vezani članci

U VUKOVARU SKINUTO 14 DVOJEZIČNIH PLOČA, PRIVEDENO ŠEST OSOBA

Biserka Ljubić: Skinula sam ploču i ponosna sam na to

U Vukovaru je jučer, nakon što je s pročelja institucija bilo skinuto 14 dvojezičnih ploča, dan protekao mirno. U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj rekli su kako “novih incidenata nije bilo”.

– Nisu zabilježeni nikakvi sukobi, niti je bilo narušavanja javnog reda i mira – izjavio je policijski glasnogovornik Domagoj Džigumović, o skidanju dvojezičnih ploča.

Preksinoć je međutim, oko 19 sati, ponovno oštećena dvojezična ploče na zgradi Policijske postaje Vukovar.

Zbog skidanja ploča u prostorijama policija obavljeni su obavijesni razgovori s pet osoba, a sve su nakon toga puštene. Policija još utvrđuje točne okolnosti svih događaja vezanih uz skidanje ploča, s obzirom i na više nepoznatih osoba, potvrdio je Džigumović.

Kada je pak, riječ o oštećivanjima ploče na PP Vukovar, počinitelji su poznati i sva saznanja policija je proslijedila Županijskom državnom odvjetništvu.

U Vukovaru je jučer, gdje je obljetnica osnutka legendarne 204. vukovarske brigade ostala u sjeni skidanja ćiriličnih ploča, bio zamjetan manji broj policajaca nego dan ranije, no i dalje se pojačano nadzire stanje u gradu.

Uslijed tih događanja reagirala je vukovarska podružnica starčevićanaca.

– HSP AS Vukovar smatra da je skidanje 14 dvojezičnih ploča 23. rujna s državnih institucija posljedica njihova nasilnog uvođenja od strane Vlade RH, ne poštujući pri tome osjećaje građana Vukovara, posebice obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Nažalost, ovo nasilno postavljanje dvojezičnih ploča vraća se kao bumerang vladajućima, jer očigledno hrvatski narod Vukovara nije, niti će u budućnosti prihvatiti ćirilicu kao službeno pismo u gradu heroju – navodi se u dopisu kojeg je potpisao predsjednik podružnice i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. Starčevićanci su i uputili poziv vladajućima da “poštujući odluku Ustavnog suda, uvaže i čl. 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji nedvojbeno govori da se prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja ne samo pripadnika nacionalnih manjina, već i većinskog hrvatskog naroda”.

– Uvjereni smo da će Gradsko vijeće Vukovara, sukladno pravorijeku Ustavnog suda, u zakonskom roku, svojim statutom propisati prava i obveze nacionalnih manjina, poštujući pri tome i osjećaje hrvatskog naroda i svih njegovih žrtava – zaključuje se u priopćenju.S.Butigan

Dvojezična ploča na zgradi policije dvaput je oštećena u jednom danu

Možda ste propustili...

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

Najčitanije iz rubrike