Osijek
STANOVNICI TVRĐAVICE UPOZORAVAJU

Zbog zatrpanog kanala
plivaju vrtovi i plastenici
Objavljeno 24. rujna, 2014.
Molimo gradske službe da izađu u susret stanovnicima te riješe njihov dugogodišnji problem, traži Žaja

Vezani članci

ZBOG VISOKOG VODOSTAJA DRAVE

I u Josipovcu probleme stvara kanal

Podzemne vode u prvih 20 kuća (po kućnom broju) i vrtova naselja Tvrđavica i ove godine prave probleme njihovim vlasnicima. Oni su, naime, već nekoliko puta upozoravali na problem loše održavanog i djelomično zatrpanog kanala koji im prolazi posred parcela, pa umjesto da otječe, voda ostaje poput jezera usred plastenika i vrtova uništavajući voće i povrće koje su se truditi uzgojiti cijelo proljeće i ljeto.

Snježana Žaja, predsjednica HDSSB-a Lijeva obala, kaže kako je još ljetos upozoravala na probleme koji će nastati s podzemnim vodama nabuja li i Drava ove godine. “Zajedno sa stručnim službama Hrvatskih voda izašli smo na teren kako bi se točno utvrdilo o kojem je kanalu riječ, odnosno u čijem je vlasništvu. Naime, uvidom u topografske karte kanal je ucrtan, ali u katastru nema čestice te kanal nije dio melioracijske mreže. Ne održava se, ali njegovo značenje je veliko za stanovnike tog dijela naselja Tvrđavica. Prema svemu sudeći, kanal je komunalnog karaktera te bi gradska uprava trebala pomoći dovesti kanal u nulto stanje, odnosno regulirati kanal te ga održavati, jer je mjestimično zatrpan i nije u funkciji. S obzirom na to da je riječ o manjim radovima - kanal bi se mogao prokopati manjim bagerom - molimo gradske službe da izađu u susret stanovnicima te riješe njihov dugogodišnji problem”, traži Žaja.

Stanovnici Tvrđavice u tom području imaju plastenike i vidljivo je s benta kod ZOO-a da su im vrtovi pod vodom. Pričaju kako za svake jače kiše, a kamoli za poplave, zbog kanala sve pliva. Voda, žale se, leži i s jedne i druge strane vrta. “Do ljetine se ne može jer je k'o živo blato, propadaš u zemlju. Ni lani nismo ništa povaditi, a onaj što je došao popisivati štetu kazao nam je da od odštete neće biti ništa. Umjesto odštete dobili smo šipak. Znao sam da će tako biti, pa sam ga ja već tada pokušao dovesti u vrt, neka bar stane u blato. Ali nije se dao, išao je samo do tamo dokle je bilo suho, dalje se nije dao nagovoriti. Od kada sam ja ovdje, 26 godina, znam da nitko nikada ništa nije došao raditi oko kanala. Njima nitko ništa ne može, a hajde vi pokušajte ne platiti slivne vode, odmah će vas ovršiti. A ljut sam i na 'zelene' koji ne daju da nam se kose nasipi, jer kao štite životinjice i prirodu. Zato nam se i nakotilo kojekakve gamadi. Zar ćemo mi umjesto paprike i rajčice uzgajati žabe, skakavce i bube”, pita se jedan mještanin koji je htio ostatio anoniman sve dok nadležni ovo ne pročitaju i ne dođu vidjeti probleme. “E, onda će im on kazati”, poručuje. D.Pejić

Naviru podzemne vode

Franka Brkić s broja 31 požalila se kako joj navire podzemna voda i strahuje da će joj kukuruz kao i prošle godine propasti: “Lani sam kosilicom morala kositi i kukuruz i krumpir. Ništa od njih nije ostalo. Valjalo bi prokopati kanal koji se spaja na veći kanal, ja ga znam kao 'kajzigram' kanal, pa njime dalje u šumu odvesti vodu.”

Možda ste propustili...

DKOLEKTIV I PRAVNI FAKULTET OSIJEK ZA DAN EUROPE

“Odjeci socijalne Europe” u četvrtak

OKUPILA SE GENERACIJA OSMAŠA

Tri razreda opet na okupu