Novosti
AKTUALNO PRIJEPODNE SABOR POČEO RAD

Milanović: Iz SAD-a se neću vratiti kao Sandokan, s blagom
Objavljeno 17. rujna, 2014.

Vezani članci

MANDATNO-IMUNITETNO POVJERENSTVO

Marina Lovrić Merzel vraća se u sabornicu

Nakon dvomjesečne ljetne stanke zastupnici su se vratili u saborske klupe. Jesenska sjednica tradicionalno je počela aktualnim prijepodnevom.

HDSSB-ovac Igor Češek prozvao je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu za, kako tvrdi, loše stanje u poljoprivredi. Jakovina je prozivanja odbacio poručivši kako njegov resor radi na rješavanju godinama nagomilanih problema.

"Činjenica je zapravo da u 20 i nešto godina nismo ni utvrdili koliko državnog poljoprivrednog zemljišta imamo. Licitiralo se različitim brojkama, u Ministarstvu je to bilo 550 tisuća hektara, DZS ima podatke o 700, čak i s istom temom razgovaralo se o različitim brojkama. Prije nekoliko tjedana prezentirali smo novi informacijski sustav, u kojem smo objedinili i točno definirali državno poljoprivredno zemljište. Govorimo o 738.125 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta." Češek je Jakovini poručio da nije zadovoljan njegovim odgovorom.

"Molim vas u ime svih nezadovoljnih poljoprivrednika da časno odstupite sa svog mjesta dok još nije kasno", izjavio je.

Što je s nastavkom gradnje autoceste od Ploča do Dubrovnika, zanimalo je Franu Matušića (HDZ). Premijer Zoran Milanović je uzvratio: Vlada je osigurala 330 milijuna eura za cestovno povezivanje juga Hrvatske.

- Ispričavam se ako vas to ne zadovoljava, a kad bude jasno da je to most ili ne znam što, onda ćete vjerojatno ostati bez ijednog pitanja. Ja ću biti suzdržan i reći da to nije most, već tobogan - izjavio je premijer.

Matušić je uzvratio da je Vlada u posljednje dvije i pol godine nekoliko puta mijenjala mišljenje o gradnji Pelješkog mosta.

"Pa tko vama više išta može vjerovati. Kakvo jeftino rješenje? O čemu vi govorite? Hoćete li razvijati Trebinje, mislite li doista ponižavati hrvatske građane s juga, iz Dubrovnika, da idu preko Trebinja prema Zagreba. Ako želite razvijati Trebinje, javite se za predsjednika vlade RS, tamo ćete sigurno ostvariti uspjeh."

Gordan Jandroković (HDZ) podsjetio je na propast posla oko LNG terminala i putovanja u Katar, također pompozno najavljivanog, kao i ono u SAD. “Koji su konkretni ciljevi puta u SAD u posjet velikim tehnološkim divovima i koji su to projekti koje ćete ponuditi”, pitao je Jandroković.

“Pokušavate pretvoriti Sabor u predizborni podij, a ja u tome neću sudjelovati. Ako ne igrate, ne možete pobijediti, ako ne kupite srećku, ne možete sudjelovati u lutriji. To više nije tržište od četiri i pol milijuna kuna, nego znatno više. Znate koje je to poglavlje”, pecnuo je Jandrokovića premijer aludirajući na njegovo nesnalaženje s poglavljima tijekom pregovora s EU-om dok je bio ministar vanjskih poslova. Potom je dodao: “U SAD ne idemo kupovati ništa, idemo razgovarati. Bitno je da se predstavimo. Vratit ću se kao predsjednik vlade civilizirane države, a ne sa sanducima blaga kao Sandokan”, kazao je premijer. Jandroković mu je preporučio da kupi srećku jer je veća šansa da će dobiti na lotu, nego ijednu kunu s tog putovanja.

Media servis/Vuk TEŠIJA
BEZ KVORUMA ZA POVRATAK LOVRIĆ MERZEL U SABOR

Zbog nedostatka kvoruma Sabor jučer nije (formalno) odlučivao o povratku Marine Lovrić Merzel u klupe. Bivša sisačko-moslavačka županica nakon pet mjeseci u Remetincu puštena je da se brani sa slobode, na što je aktivirala svoj zastupnički mandat. Sabor je ostao bez kvoruma kad su HDZ-ovi zastupnici napustili sabornicu, baš u trenutku kad se trebalo glasovati o povratku Merzel Lovrić. Glasovat ćemo kad se steknu uvjeti, rekao je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. Mandatno-imunitetno povjerenstvo smatra da ipak nema zapreka za povratak Lovrić Merzel. Povjerenstvo je utvrdilo da je Lovrić Merzel sukladno sa zakonom i u roku podnijela pisani zahtjev za početak obnašanja zastupničke dužnosti. Po sili zakona, zastupnički joj mandat prestaje mirovati osam dana od dana podnošenja zahtjeva, dakle 11. rujna.

Frano Matušić

zastupnik HDZ-a

Javite se za predsjednika vlade RS, tamo ćete sigurno ostvariti uspjeh

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike