Svijet
OSUDA UBOJSTVA BRITANCA DAVIDA HAINESA

Ujedinjeni narodi: Uništiti ISIL i džihadiste
Objavljeno 15. rujna, 2014.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je ubojstvo britanskog humanitarnog radnika Davida Hainesa. Zločin koji su počinili pripadnici Islamske države nazvali su “kukavičkim i gnusnim”. “Ovaj zločin podsjeća na sve veće opasnosti kojima se humanitarni radnici svakodnevno izlažu u Siriji, pozivamo na poštovanje humanitaraca u sukobima. Islamsku se državu mora pobijediti, jer nesnošljivost, nasilje i mržnja koju ona promiče moraju biti iskorijenjeni. Ovaj barbarski čin pojačava našu odlučnost da potaknemo vlade na borbu s Islamskom državom, Frontom al Nosrom i s drugim džihadističkim skupinama. Tražimo da se odmah i bezuvjetno oslobode svi taoci u rukama IS-a, Al Nosre i skupina povezanih s Al Kaidom. Ujedno pozivamo sve zemlje da aktivno surađuju s Velikom Britanijom kako bi odgovorni za ubojstvo Davida Hainesa bili privedeni pravdi”, stoji u priopćenju Vijeća sigurnosti.

Hainesa (44), britanskog državljanina oženjenog Hrvaticom i s prebivalištem u Sisku, ubili su ekstremisti Islamske države nakon što su ga punih 18 mjeseci držali u zatočeništvu te je on postao treća žrtva islamista kojom Islamska država šalje poruku zapadnim zemljama da prekinu sa zračnim napadima na njihove položaje u Siriji i Iraku. Prije Hainsa, pogubljeni su američki novinari James Foley i Steven Sotloff. Haines je radio za francusku neprofitnu Agenciju za tehničku pomoć i suradnju (ACTED) kada su ga borci islamističke radikalne skupine oteli u ožujku 2013. na sjeveru Sirije. Koalicija protiv ISIL-a sve je brojnija. Australski premijer Tony Abbot potvrdio je kako će i Australija poslati vojne zrakoplove te stotine vojnika u operaciju protiv ISIL-a. Pomoć Australije službeno je zatražio novi irački premijer Haider al-Abadi, kao i SAD koji je objavio rat ISIL-u. (E.S.)

Kristalina Georgieva

Povjerenica Europske komisije

Humanitarna pomoć je opće dobro svih naroda. Svi moraju poštovati međunarodno pravo - sigurnost i zaštitu humanitarnih radnika

Možda ste propustili...

POJAČANA POTPORA BIH

Mjesto zapadnog Balkana u NATO-u

NOVO NAPADAČKO ORUŽJE NALIK NA RUSKO

Iran pokazao dronove-kamikaze

Najčitanije iz rubrike