Svijet
ZVJERSTVO PRIPADNIKA ISIL-A

Militanti ubili Hainesa, SAD i saveznici osvetit će se ISIL-u
Objavljeno 14. rujna, 2014.

Vezani članci

STEVEN SOTLOFF JE OBEZGLAVLJEN, A SNIMKA OBJAVLJENA NA INTERNETU

Islamisti prijete da će njihova iduća žrtva biti iz Hrvatske

Militanti Islamske države objavili su još jedan stravičan video u kojem je prikazano pogubljenje britanskog humanitarca Davida Hainesa čija je supruga Hrvatica.

44-godišnji Haines otet je 2013. kada je radio s izbjeglicama za francusku neprofitnu Agenciju za tehničku pomoć i suradnju (ACTED) na sjeveru Sirije. Pogubljen je na isti način kao i dvojica američkih novinara James Foley i Steven Sotloff. Kao i prethodne žrtve, Haines je pročitao poruku, ovaj put upućenu britanskom premijeru. U njoj se kaže kako je isključivo David Cameron odgovoran za njegovo pogubljenje. Islamisti podsjećaju da je u sukob ušao na strani s SAD-om kao i Tony Blair i da će na kraju cijenu platiti britanska javnost. Militanti kažu kako je video poruka svim saveznicima SAD-a.

Britanska vlada izrazila je sućut obitelji i zgražanje nad činom. Premijer Cameron okupio je posebnu radnu skupinu Cobra, kao uvijek nakon ovakvih događaja, i u priopćenju poručio da će vlada učiniti sve, ma koliko dugo trebalo da ubojice privede pravdi. Čin su osudili vodeći imami i čelnici muslimanske zajednice u Britaniji. Američki predsjednik Barack Obama snažno je osudio "barbarsko ubojstvo" britanskog državljanina Davida Hainesa, koje je počinila “teroristička skupina Islamska država”. “Sjedinjene Države večeras stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti”, kazao je Barack Obama. Također je izjavio da će SAD raditi s Ujedinjenim Kraljevstvom i širokom koalicijom država iz regije i cijelog svijeta kako bi počinitelje tog nečuvenog zločina priveli pravdi te kako bi "uništili tu prijetnju narodima naših zemalja, regije i svijeta." Haines je rođen u istočnom Yorkshireu, ali je odrastao u Perthu u Škotskoj, a prije uhićenja živio je u Hrvatskoj sa svojom drugom suprugom Draganom. Godine 2000. došao je u Hrvatsku gdje je radio kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu te poslije u Sisku. Ondje je upoznao i svoju drugu suprugu s kojom je osnovao zajedničku tvrtku u Sisku gdje mu je prijavljeno i prebivalište. Imao je sedamnaestogodišnju kćer sa svojom prvom suprugom Louise i četverogodišnju kćer s Draganom. Otet je dok je radio na organizaciji pomoći u Siriji, a ranije se bavio humanitarnim radom u Libiji i Južnom Sudanu.

Eduard SOUDIL/Media servis

18

mjeseci Haines je držan u zatočeništvu prije pogubljenja

Obitelj jeshrvana

Počast mu je u nedjelju odao brat Mike, prenosi agencija dpa. Porukom "Bratu koji je nedavno hladnokrvno ubijen", Mike Haines napisao je: "David je bio najživlji i najviše entuzijazma pokazivao je upravo u svojoj ulozi humanitarca. Njegova radost i posvećenost poslu odvela ga je u Siriju i za mene i obitelj to je najvažnije u ovoj tužnoj priči... Voljela ga je njegova obitelj i užasno će nam nedostajati."

Koalicija protiv Islamske države

Vijest o Hainesovoj egzekuciji objavljena je u vrijeme kada London pojačava napore da se sa Sjedinjenim Državama u širokoj međunarodnoj koaliciji suprotstavi prijetnji Islamske države. London je najavio da šalje oružje i streljivo za kurdske snage u Irak u vrijednosti dva milijuna eura, objavila je agencija AFP. Cameronov glasnogovornik rekao je da ne isključuje ništa vezano uz zračne udare na Islamsku državu. Francuska je najavila da će vojno pomagati međunarodnu koaliciju, a potom je to učinila i Australija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike