Novosti
POZIV DRŽAVI NA UVOĐENJE MJERA ZBOG SANKCIJA IZMEĐU EU-A I RUSIJE

Hrvatska mora zaštititi svoju poljoprivredu i prehrambenu industriju i pod cijenu kazni
Objavljeno 12. rujna, 2014.
Cijene voća i povrća zbog dampinškog uvoza u hrvatskim trgovačkim centrima sve više padaju

Republika Hrvatska mora hitno zaštititi svoje poljoprivredne proizvođače i prehrambeno-prerađivačku djelatnost.

Naime, nakon uvođenja sankcija između Europske unije i Ruske Federacije te onemogućavanja godišnjeg plasmana u tu zemlju europskih poljoprivrednih i prehrambenih prozvoda u vrijednosti od čak 12 milijardi eura velik dio njih završit će na tržištu EU-a, pa onda i na hrvatskom. Tako će se, dampinškim cijenama, ugroziti osobito hrvatski poljoprivredni proizvođači i prerađivači, koji su već sada na koljenima. Najteže će to podnijeti upravo poljoprivredno orijentirana Osječko-baranjska županija, koja najveći dio svoga BDP-a i puni upravo iz toga sektora.

Istaknuo je to Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, a kojom su prigodom o negativnom utjecaju trgovinskih sankcija između EU i Rusije govorili i Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, i Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Zaštititi nacionalne interese

Pritom je župan od Vlade, Ministarstva poljoprivrede, Sabora i predsjednika države zatražio da se tom problemu mora pristupiti ne samo u okviru Zajedničke poljoprivredne politike i odluke Vijeće ministara EU-a nego i pokretanjem žurnog postupka donošenja mjera zaštite nacionalnih interesa u skladu s člankom 37. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Dokument je to koji predviđa da, “ako se do kraja razdoblja od najviše tri godine od nastupanja pojave poteškoća koje su ozbiljne i koje bi mogle dulje potrajati u bilo kojem sektoru gospodarstva ili poteškoća koje bi mogle izazvati ozbiljno pogoršanje stanja gospodarstva određenih područja, Hrvatska može zatražiti odobrenje za poduzimanje zaštitnih mjera u svrhu popravljanja stanja i prilagodbe dotičnog sektora gospodarstvu unutarnjeg tržišta”.

Zatražena i intervencija Agencije

Župan je dodao kako su zatražili i od Agencije za tržišno natjecanje da počne sustavno provoditi učinkovit nadzor tržišta i da ne dopusti stavljanje na tržište proizvoda koji su dodatno subvencionirani od njihovih država radi očuvanja vlastite poljoprivredne proizvodnje i seljaka. “Te države plasmanom proizvoda po dampinškim cijenama, koje ne pokrivaju ni dio stvarnih troškova proizvodnje i iza kojih se u pravilu nalaze skrivene potpore, uništavaju hrvatski proizvod, koji im u sadašnjim uvjetima nije i ne može biti konkurentan”, rekao je on.

Zauzeo se i za to da Hrvatska treba pokrenuti mehanizam zaštite domaćih poljoprivrednih proizvoda i hrvatskog tržišta čak i uz prijetnju plaćanja kazni. “To je, dugoročno promatrano, sigurno bolja opcija, kojom ćemo očuvati vlastitu proizvodnju u svojim sektorima i zaštititi naše poljoprivredne proizvođače”, rekao je to župan, istaknuvši kako to, uostalom, “čine i druge članice EU-a čijim je vladama stalo do očuvanja domaće proizvodnje te koje imaju stabilnu agrarnu politku, a ne bave se politikantstvom, kao što to godinama čine vlade RH”.

Zorić: Najteže sektoru jabuka

Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, istaknuo je pak da će se sankcije najviše odraziti upravo na hrvatsko tržište jabuka, no teškoće, prema njegovu mišljenju, neće izostati ni s drugim voćem i povrćem. Istaknuo je da cijene tih proizvoda zbog dampinškog uvoza u hrvatskim trgovačkim centrima sve više padaju.

- Ovogodišnja proizvodnja jabuka u RH dosegnut će 75.000 tona i ona će biti viša od nacionalne samodostatnosti toga proizvoda, no i ove godine ćemo, kao lani, ostvariti u toj djelatnosti negativan financijski rezultat. Lani je ostvaren gubitak zbog hipeprudukcije i nemogućnosti uskladištenja velikih količina, čak 100 tisuća tona, jabuka, a ove će se godine zbog nelojalne konkurencije izvana cijeli sektor jabuke definitivno raspasti - rekao je Zorić i zaključio: “Na naše tržište stižu jabuke s dampinškim cijenama iz EU-a i, ako se nešto ne učini, kao što se to čini u drugim zemljama EU-a, sve će propasti. Svi drugi traže rješenja kako prodati višak takvih prehrambenih prozvoda, a kod nas na razini države toga nema. Trenutačno je proizvođačka cijena jabuka u Hrvatskoj od 1 do 1,5 kuna za kilogram, a sada je za takav novac ne možemo nikome prodati”, poručio je Zorić.

Nikola VUKADINOVIĆ

MATIJA BRLOŠIĆ

predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Staviti branu uvozu

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, istaknuo je da Hrvatska neće u većoj mjeri pretrpjeti štete zbog same zabrane izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju, nego zbog napada drugih EU zemalja na naše tržište u nemogućnosti izvoza na to veliko tržište. Stoga se zauzeo za to da se s razine države podignu brane ulasku takvim proizvodima na hrvatsko tržište, za koje su plaćene odštete iz EU fondova, a sve kako ne bi stvarali dodatnu nelojalnu konkurenciju domaćoj proizvodnji. “Moramo kontrolirati što se uvozi, bez obzira na to što smo jedinstveno EU tržište”, zaključio je on.

AUSTRIJSKE TVRTKE GUBE 500 MILIJUNA EURA

Austrijske tvrtke bi zbog sankcija zapadnih zemalja Rusiji i ruskih protumjera samo u ovoj godini mogle ostati bez 500 milijuna eura prihoda. Zbog toga je država odlučila zaštititi kompanije i radnike mjerama dogovorenim s poslodavcima, sindikatima, poljoprivrednicima i industrijom. Austrijska vlada, kako prenosi HRT, uglavnom se oslanja na dosadašnje mjere potpora, uključujući subvencije za tvrtke koje su morale srezati radno vrijeme radnika. Također je obećala dodatnih 2,5 milijuna eura za promicanje izvoza te jamstva za kredite za tvrtke koje su se morale restrukturirati zbog krize.

SANKCIJE

ĆE SE NAJVIŠE ODRAZITI NA HRVATSKO TRŽIŠTE JABUKA

Možda ste propustili...

SVEUČILIŠNI PROFESOR DAMIR AGIČIĆ:

Historiografija pod političkim pritiscima

POZNATA IT TVRTKA OČEKUJE ŠIRENJE POSLOVANJA

Infobip otvorio novi ured u Osijeku