Ekonomija
TRŽIŠE KAPITALA

U fokusu spekulacije o preuzimanju Leda
Objavljeno 9. rujna, 2014.
Cijena dionice HT-a spustila se u petak na 151,52 kn

Prošlog tjedna došlo je do usporavanja trgovanja i smanjenja prometa na domaćem tržištu kapitala uz pad cijena dionica.

Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 72,6 milijuna kuna od čega se dionicama ostvarilo 44,3 i obveznicama 27,1 milijun kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 8,8 milijuna kuna. To je u prosjeku za 1,9 milijuna kuna ili 17,8 posto manje nego tjedan ranije.

Pad Crobexa

Odmah na početku tjedna cijene dionica su pale uz skroman promet. Bio je to izravan signal kakav bi nas tjedan mogao čekati na početku rujna. Indeks Crobex se zbog nižih cijena dionica spustio u ponedjeljak na 1.846 bodova (pad za 0,2 posto) uz ostvarenih 10,1 milijun kuna dnevnog prometa. Utorak je donio privremeni oporavak dionica i Crobex se povećao na 1.852 boda (dnevni rast za 0,3 posto). Od srijede do petka cijene dionica su padale uz sve manje promete. Vrijednost indeksa Crobex spustila se u petak na 1.841 bod. To je za 9 bodova ili 0,5 posto manje nego na početku tjedna. Od dvadeset pet dionica u strukturi indeksa Crobex sedam vrijednosnica zabilježilo je rast i osamnaest pad cijene. Na strani tjednih dobitnika najveći pomak ostvarila je dionica Viadukt povećanjem cijene s 221,04 na 239,99 kn (rast za 8,6 posto). Tjedno povećanje cijene bilježe i dionice Podravka (rast za 1,7 posto), Zagrebačka banka-ZABA (rast za 1,5 posto) i Ericsson Nikola Tesla (rast za 0,8 posto).

Rast dionica Viadukta veže se uz objavu da je poduzeće u susjednoj Sloveniji izabrano na javnom natječaju za obnovu vozne konstrukcije na autocesti Celje-Arja Vas čija je vrijednost radova 4,8 milijuna eura, te dobivanje posla na gradnji brze ceste Popovec-Marija Bistrica-Zabok vrijedne 79,2 milijuna kuna.

Najviše stradale dionice Vira

Na strani tjednih gubitnika najviše su stradale dionice Vira smanjenjem cijene s 353,00 na 317,08 kn (pad za 10,2 posto) te Petrokemije (pad za 7,2 posto), Holdinga Đuro Đaković (pad za 5,2 posto) i Uljanik plovidbe (pad za 3,8 posto).

Najviše se trgovalo dionicama Adris grupe. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 4,6 milijuna kuna prometa uz smanjenje cijene na 298 kn (pad za 0,8 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,2 milijuna kuna tjednog prometa uz zadržanu cijenu na razini od 300,00 kn. Prošlog tjedna aktivno se trgovalo dionicama Hotelsko ugostiteljskog poduzeća HUP Zagreb budući da je Centar za restrukturiranje-CERP iz državnog portfelja izdvojio određenu količinu vrijednosnica koje su bez naknade dodijeljene hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Dionicama HT-a skromno se trgovalo. Cijena dionice HT-a spustila se u petak na 151,52 kn. To je za 0,33 kn ili 0,2 posto manje nego na početku tjedna. Spekulacije o Podravkinom preuzimanju Leda i dalje plijene pozornost ulagača.

Interes za Belje i VUPIK

Cijena dionice Podravke dohvatila je u petak 322,50 kn ostvarivši tjedni rast za 1,7 posto, dok se cijena dionice Lede spustila na 8.670,00 kn (pad za 1,4 posto). Prošlog tjedna zanimanje investicijske javnosti izazvao je poziv Belja d.d. i VUPIK-a d.d. za iskazivanje interesa za sudjelovanje u dokapitalizaciji navedenih dioničkih društava. Prema dostavljenim pozivima, Belje bi se dokapitaliziralo minimalno s 500 milijuna kuna, a Vupik s 200 milijuna kuna. Rezultati iskazanog interesa saznat će se uskoro. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 104,28 indeksnih bodova (rast za 0,19 posto).

Stanko DABIĆ

Autor je vlasnik dionica HT-a, Adris grupe, Ericssona Nikole Tesle i Belja spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Investitori, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala. Odluka Europske centralne banke o monetarnoj ekspanziji (QE-Quantitative Easing) u eurozoni, odnosno tiskanju novca na temelju otkupa hipotekarnih obveznica, izazvala je reakciju svjetskih tržišta kapitala što će ostaviti trag i na trgovanje Zagrebačke burze.

Adris grupa 4,8 mil.kn Hotelsko-ugostiteljsko poduzeće HUP Zagreb 3,8 mil.kn HT 3,4 mil.kn Podravka 2,8 mil.kn Ledo 2,3 mil.kn

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike