Novosti
IVAN VRDOLJAK:

Osijeku treba zamjenska elektrana, kakva, o tome odlučuje HEP
Objavljeno 8. rujna, 2014.

Susret s Ivanom Vrdoljakom, ministrom gospodarstva u Vladi RH, iskoristili smo za “razgovor s nogu”, jer boravak u Osijeku, njegovom rodnom gradu, kako se voli pohvaliti, uvijek je bogat protokolarnim obvezama. U subotu je tako nazočio otvorenju informatičke konferencije, a potom i uzeo učešća u Povorci ponosa.

Što se događa u HEP-u?

- Nećemo ovom prigodom o tome, u srijedu je na jednoj od nacionalnih televizija bila izjava o tome. U sedam do deset dana bit će riješen slučaj funkcioniranja Elektroprivrede.

Onda ćemo preformulirati pitanje – hoće li Osijek dobiti novu elektranu?

- To, naravno, neće odlučiti ministar, nego uprava HEP-a. No Osijeku treba zamjenska elektrana. Kakva, i to će odlučiti Uprava HEP-a prema najboljem interesu Hrvatske elektroprivrede i, naravno, građana Osijeka.

Podosta prašine izazvao je prijedlog Industrijske strategije u kojoj se pojedine grane bune što nisu svrstane među “pokretače”, nego tek među “čuvare”

- Mi, čini se, kao da nismo dosta razgovarali o tome. Mislim da su prehrambeno-prerađivačka i drvna industrija zbog sirovinske baze i svoje povijesti sigurno potencijal da mogu pokrenuti ovo društvo. Ali recimo, ja sam sada među ljudima (informatičarima, nap.a.), koji su zadnjih godina svoj izvoz podigli za 78 posto. Trebamo raditi još cijeli niz godina da bi prehrambena i drvna industrija došli na tu razinu i ja im želim u tome pomoći. Želim da mjerama koje radi Ministarstvo poljoprivrede i Vlada, i oni 2015. godine potencijalno postanu strateški pokretači velike industrije. Dakle, oni koji mogu izvoziti i koji mogu rasti. No, prema podacima s kojima smo mi radili, u analizi za razdoblje od 2009.-12. oni to nisu. Zašto? Zato što se u povijesti nitko o njima nije brinuo. Ako to sada u mome mandatu ispravimo i oni će onda biti pokretači.

Poput IT sektora?

- U zadnjih nekoliko godina porast informatičkog izvoza porastao je 78 posto i to usred krize. Moramo biti svjesni da je ICT sektor jedna od strateških grana koje mogu donijeti ono što želimo, a to je otvaranje novih tvrtki, novo zapošljavanje. Dakle, kada u ovoj državi mnogo toga pada, ili stagnira, ovaj je sektor nesmiljeno rastao i ja im želim pomagati. Zajednički nastupamo na CeBitu u Turskoj, najavio sam kako ćemo na jesen organizirati IT konferenciju u Osijeku zajedno sa znanstvenim institucijama, a sve kako bismo im dodatno dali vjetar u leđa. D.Kuštro

Možda ste propustili...

UMJETNA INTELIGENCIJA: KONKURENCIJA SE ZAHUKTAVA

OpenAI otkriva novi model UI-ja